HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Szörfdeszka zöldalgából

ferenck 2021.08.11. 08:00

A Paradoxal Surfboards projektet vezető, 32 éves breton Jérémy Lucas egy ausztráliai utazás óta szerelmes a szörfölésbe. A 3D nyomtatásról néhány éve olvasott először, de akkoriban még túl futurisztikusnak és elérhetetlennek tartotta a technológiát.

2019-ben döntötte el, hogy a tengerparti Douarnenez városkában FL3D néven ipari és CAD-tervezéssel foglalkozó céget alapít. Egyrészt, akkori társával, kazángyártókra, fém- és lemezmegmunkálókra stb. gondoltak, másrészt, beszereztek egy Ultimaker printert.

Két opció közül választhattak: vagy komoly gépparkkal ipari gyártásba kezdenek, vagy egyetlen, jól kitervelt termékkel próbálkoznak. Egy csoportos szörfölés és a tengerparti zöldalgák látványa, majd kétnapos rosszullét után beindult Lucas környezetvédő énje, és eldöntötte: eljött a cselekvés ideje.

3dnyomtatas_surfboard.jpg

Egy ügyfelükkel elbeszélgetett az általik használt – növényi eredetű, olaj nélküli műanyag – PLA-ről, majd elhatározta, hogy más nyomtatóanyaggal fognak dolgozni, és beugrott neki a környéken óriási mennyiségben megtalálható zöldalga.

De vajon mi printelhető belőle? – tette fel a kérdést, és gyorsan meg is válaszolták: szörfdeszka. Innen ered a Paradoxical Surfboards név. A szörfös paradoxona, hogy a sportág tiszteli a környezetet, a deszkák viszont arra valamilyen szinten káros anyagokból készülnek.

A projekt a haszontalan élőlényeknek tartott zöldalgák egyfajta újrahasznosítása is. Ha egyszer elfogynak, akkor majd műanyaghulladékot fognak reciklálni – nyilatkozta Lucas.

A tervezés nehéz folyamatnak bizonyult – a megfelelő mennyiségű nyomtatóanyagot korlátozott ár- és gyártási keretek között felhasználó innovatív terv és a deszka teljesítménye, tömege közti ideális egyensúlyt kellett megtalálniuk.

Az első prototípust PLA-ből printelték, majd a környezetbarát és szintén újrahasznosított polietilén (Dyneema) és a zöldalga-por kombinációja következett. A jelenlegi és a jövőbeni modelleket már ebből a kombóból állítják elő.

A belső szerkezet nyomtatása után a problémás laminálás jött, amit valahogy megoldottak. Egyelőre itt tartanak, cég már nincs, csak projekt, a közeljövőben anyagfejlesztéssel, teszteléssel és remélhetőleg minél előbb az értékesítéssel szeretnének foglalkozni.

Címkék: újrahasznosítás szörf PLA környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9516633116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása