HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Halászhálóból nyomtatóanyag

ferenck 2021.07.20. 08:00

A műanyag- és más hulladékok, elhasznált és leselejtezett termékek újrahasznosítása környezetvédelmi szempontból hosszú ideje kulcsjelentőségű, az egyre fenyegetőbb klímakatasztrófával pedig minden eddiginél fontosabbá vált. Teljesen bevett, hogy sok iparágban, így a 3D nyomtatásban és változatos alkalmazási területein is igyekeznek minél jobban kihasználni ezeket a lehetőségeket.

Világszerte futnak az újrahasznosítást célzó kezdeményezések, amelyekkel tengerek és óceánok szennyezettségét is próbálják csökkenteni. Brit és francia szervezetek például halászhálókat recikláló programot indítottak, azokból PA-6 nyomtatószálat készítő hálózatot alakítottak ki.

3dnyomtatas_nanovia.jpg

A hálózat egyik tagja, a prémiumkategóriás kompozit-, kerámia- és fém filamenteket gyártó, 2014-ben alapított francia Nanovia a bretagne-i Guingamp-Paimpol agglomerációban tevékenykedik. A kikötőkben, strandokon, tengerpartokon található használt, kidobott horgászhálókkal akartak valamit kezdeni, és 2019-ben döntötték el, hogy a feleslegesnek vélt anyagokat „visszavezetik” a körkörös gazdaságba.

A 2020-ban indult RECYCPECH projekt keretében az ipari halászat miatti hulladékot igyekeznek optimálisan felhasználni.

Helyi szervezetekkel közösen gyűjtik a halászhálókat, amelyeket egy, mozgássérült személyeknek munkát adó központban kezdenek feldolgozni: az összegyűjtött darabokat szétszedik, a különböző részeket (fémgyűrűk, kötelek, nejlonhálók stb.) szétválasztják, és a megfelelő újrahasznosító helyekre szállítják.

Az elkülönített nejlonhálókat a Bretagne félsziget nyugati partján működő, a 2015 óta a halászhálók műanyag labdacsokká alakítására szakosodott Fil&Fab-hez küldik.

A Nanovia ezeket a labdacsokat változtatja poliamid-6 3D nyomtatószálakká. Az újrahasznosított termékek kínálata így két (1,75 és 2,85 milliméteres) fekete filamenttel bővül.

Az egyik, a PA-6 R „natív”, a másik, a PA-6 CF R újrahasznosított szénrostokkal megerősített – azaz kétszeresen reciklált – nejlon. Mindkét nyomtatószál már 2021-ben kereskedelmi forgalomba kerül, a másodikat a légjármű-gyártásban is fogják használni.

Címkék: környezetvédelem újrahasznosítás poliamid nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4516616786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása