A technológia egyelőre inkább csak a fejlesztési szakasznál tart, sőt, sokan szkeptikusak is vele szemben, a nyomtatott húspótló, vegetáriánus és vegán steakek mégis egyre ismertebbek. Izraeltől az Egyesült Államokig több startup próbálkozik velük, az érdeklődés és a lehetőségek nagyok, az alternatív „húsok” ebben az évtizedben meghódíthatják a világot.
A 2018-ban alapított barcelonai Novameat biomérnöki startup a napokban jelentette be, hogy növényi alapú steakjeit 2022-től nagy mennyiségben kívánja értékesíteni; céljuk a tömeges piac elérése.
Ez azt jelenti, hogy többéves fejlesztést követően, jövő évtől közvetlenül az érdeklődő éhes személyeknek és a hús nélküli táplálkozást, annak promótálását anyagilag is vonzónak tartó éttermeknek kínálják majd a termékeiket.
Legújabb printerüket a barcelonai Mobil Világkongresszus rendezvényen mutatták be. A géppel készült nyomatok a marha- és a sertéshús ízét, textúráját utánozzák. A cég és a technológia a szövettervezéssel több mint egy évtizede kutatóként foglalkozó Giuseppe Scionti alapító-vezérigazgató szellemgyermekei.
Scionti elképzelése az volt, hogy a már meglévő húsmentes húspótlók mellé kínáljon alternatívát. Egyértelműen a nagyüzemi állattartás és a vágóhidak negatív környezeti és állatjogi következményeit kívánják csökkenteni, viszont a gasztronómiai élményt is meg akarják tartani. Ezért kell a húsok lehető legtöbb tulajdonságát utánozni.
Scionti 2014-ben többedmagával intelligens mágneses nanorészecskéket tartalmazó bioanyagokat szabadalmaztatott. A szövettervezéssel és bioprintinggel, a két technika összekombinálásával előállítható anyagok a modern gasztronómia céljainak is megfelelnek. Csúcstechnológiás rendszerükkel húsokhoz hasonlóan magas fehérjetartalmú, rostokban gazdag steakek készíthetők.
Több év kísérletezés után rizsből, borsóból és algából, illetve a belőlük kinyert, tápláló aminosavakat tartalmazó fehérjékből álló vöröses pasztát készítettek, amely 3D nyomtatással „hússzeletekké” formálható.
Technológiáik nagyon sokat fejlődtek, és most már a Steak 2.0-nál és a Sertés 2.0-nál tartanak, azokat kínálják az érdeklődőknek. További céljuk az állati hús izomrostjainak százszázalékos növényi alapú utánzása.
Ezekkel a termékekkel kívánják meghódítani a tömegpiacot.