HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Tömegpiacra kerül a nyomtatott vegetáriánus steak

ferenck 2021.07.08. 08:00

A technológia egyelőre inkább csak a fejlesztési szakasznál tart, sőt, sokan szkeptikusak is vele szemben, a nyomtatott húspótló, vegetáriánus és vegán steakek mégis egyre ismertebbek. Izraeltől az Egyesült Államokig több startup próbálkozik velük, az érdeklődés és a lehetőségek nagyok, az alternatív „húsok” ebben az évtizedben meghódíthatják a világot.

A 2018-ban alapított barcelonai Novameat biomérnöki startup a napokban jelentette be, hogy növényi alapú steakjeit 2022-től nagy mennyiségben kívánja értékesíteni; céljuk a tömeges piac elérése.

Ez azt jelenti, hogy többéves fejlesztést követően, jövő évtől közvetlenül az érdeklődő éhes személyeknek és a hús nélküli táplálkozást, annak promótálását anyagilag is vonzónak tartó éttermeknek kínálják majd a termékeiket.

3dnyomtatas_meat.jpg

Legújabb printerüket a barcelonai Mobil Világkongresszus rendezvényen mutatták be. A géppel készült nyomatok a marha- és a sertéshús ízét, textúráját utánozzák. A cég és a technológia a szövettervezéssel több mint egy évtizede kutatóként foglalkozó Giuseppe Scionti alapító-vezérigazgató szellemgyermekei.

Scionti elképzelése az volt, hogy a már meglévő húsmentes húspótlók mellé kínáljon alternatívát. Egyértelműen a nagyüzemi állattartás és a vágóhidak negatív környezeti és állatjogi következményeit kívánják csökkenteni, viszont a gasztronómiai élményt is meg akarják tartani. Ezért kell a húsok lehető legtöbb tulajdonságát utánozni.

Scionti 2014-ben többedmagával intelligens mágneses nanorészecskéket tartalmazó bioanyagokat szabadalmaztatott. A szövettervezéssel és bioprintinggel, a két technika összekombinálásával előállítható anyagok a modern gasztronómia céljainak is megfelelnek. Csúcstechnológiás rendszerükkel húsokhoz hasonlóan magas fehérjetartalmú, rostokban gazdag steakek készíthetők.

Több év kísérletezés után rizsből, borsóból és algából, illetve a belőlük kinyert, tápláló aminosavakat tartalmazó fehérjékből álló vöröses pasztát készítettek, amely 3D nyomtatással „hússzeletekké” formálható.

Technológiáik nagyon sokat fejlődtek, és most már a Steak 2.0-nál és a Sertés 2.0-nál tartanak, azokat kínálják az érdeklődőknek. További céljuk az állati hús izomrostjainak százszázalékos növényi alapú utánzása.

Ezekkel a termékekkel kívánják meghódítani a tömegpiacot.

Címkék: gasztronómia innovátorok bioprinting ételnyomtatás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6316613734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása