HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott iskolában tanulnak a diákok Malawi egyik falvában

ferenck 2021.07.07. 08:00

Elkezdődött az oktatás a világ első 3D nyomtatással épített iskolájában. Az iskolának nem az északi félteke gazdag országai, hanem a szegény Afrika, Malawi egyik falva ad otthont.

A munkákat a világ kb. hetven államában jelen lévő cementgyártó és kavicskitermelő Holcim és az Egyesült Királyság fejlesztésfinanszírozási intézménye, a CDC Csoport közös vállalkozása, a 14Trees végezte az épületnyomtatás-úttörő dán COBOD BOD2 gépén.

A BOD2-vel tíz méter széles és hosszú, három méter magas szerkezetek printelhetők. Ugyanezzel a géppel nyomtattak a GE számára beton szélturbinát, változatos épületeket Európában, Indiában és az Egyesült Államokban.

3dnyomtatas_malawischool.jpg

A COBOD technológiájával jelentős mértékben csökkentek a költségek, lerövidült a munkaidő, kevesebb volt az anyagveszteség, mintha hagyományos módszerekkel dolgoztak volna. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy az építkezés zöldebb, számszerűsítve, 50 százalékkal kisebb környezeti lábnyomot hagytak maguk után.

„Nagyon tetszik az új épület. Tartóssága és terve a diákoknak megadja azt a teret és azokat a lehetőségeket, amelyekkel korábban nem rendelkeztek. Az iskola több tanulót fog magához vonzani, és akik elvégezték, visszatérnek majd az oktatásba” – nyilatkozta elégedetten az ország Oktatási, Ifjúsági és Sportminisztériumát képviselő Juliana Kuphanga Chikandila.

Az iskolát az ENSZ globális kihívásokat, például az éghajlatváltozást, a környezet pusztulását, a szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenségeket kezelni hivatott fenntartható fejlődés célkitűzésével összhangban hozták létre. Ezekhez a célokhoz kapcsolódik a megfizethető lakások és oktatási intézmények afrikai építése is.

Az UNICEF jelentése alapján Malawiban a meglévők mellett 36 ezer további osztályteremre lenne szükség az oktatásban. Hagyományos technikával hetven évig tartanának az építési munkák, amelyek a 14Trees becslése szerint additív gyártással tíz esztendőre csökkennének.

Az 56 négyzetméter alapterületű printelt iskola szépen szemlélteti a 3D nyomtatás lehetőségeit a globális oktatási infrastruktúrában. Nemcsak az építkezéssel, hanem például ha a helyiek megtanulják a technológia használatát, maguk is működtethetnek printereket, specialistává válva, jó állásokat tölthetnek be.

Címkék: oktatás épületnyomtatás Afrika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2416613670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása