HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A Johannesburgi Egyetemen elkészült Dél-Afrika első nyomtatott épülete

ferenck 2023.05.17. 08:00

A Johannesburgi Egyetem, a felsőoktatási intézmény Építészet és Tervezés, valamint Tudomány és Innováció kara együttműködésének köszönhetően, elkészült az ország első nyomtatott épületével. A kivitelezéshez a betonnyomtatás-úttörő holland Cybe robotizált technológiáját, Robot Lánctalpasát és cementalapú anyagot használták.

A nyomtatásnak az egyetem doomfonteini kampusza adott otthont, az egyszintes, egyszobás szerkezetet mindössze nyolc óra leforgása alatt printelték ki. A munkálatokat a felsőoktatási intézmény 3DP-szakértői felügyelték, köztük Tshilidzi Marwala rektorhelyettese is.

3dnyomtatas_delafrika0_1.jpg

„Hivatali időm egyik utolsó projektjeinek egyikéről van szó, ezért külön büszke vagyok rá” – nyilatkozta Marwala.

A kivitelezők kiemelték az épületnyomtatás ismert pozitív tulajdonságait: gyorsaságát és költséghatékonyságát.

„A legérdekesebb, hogy nyolc óra alatt, alacsony áron ki lehet nyomtatni kiváló minőségű házat” – magyarázza az egyetem Építőmérnöki és Épített Környezet Iskoláját vezető Jeffrey Mahachi.

3dnyomtatas_delafrika_1.jpg

Az egyetemen kutató Khulilekani Ntakana hozzáfűzte, hogy a technológia még a fejlődés korai szakaszában jár, a jelenlegi kutatásokkal, fejlesztésekkel nyilvánvalóan jelentős mértékben bővülnek a jövőbeli lehetőségek.

A nyomtatott épület fontos lépés a dél-afrikai építőipar számára. Az ország köztudottan hosszú ideje súlyos lakhatási problémákkal küszköd, amelyen az innovatív technológia sokat segíthet. Gyorsabb és olcsóbb a hagyományos eljárásoknál, és a fejlődő országban pont erre van szükség.

A Felsőoktatás, Tudomány és Technológia Minisztériuma cseppet sem meglepő módon üdvözölte a Johannesburgi Egyetem projektjét, és bízik benne, hogy ez csak a kezdet, mert a 3DP megoldást jelenthet a lakásválságra.

Címkék: épületnyomtatás Afrika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8118119600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása