HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Robotok építkeznek, nyomtatnak a Marson?

ferenck 2021.06.29. 08:00

A 3D nyomtatás és a világűr románcából több izgalmas projekt született már. Printeltek már űrhajó-alkatrészeket, speciális nyomtató dolgozik a Nemzetközi Űrállomáson, a Hold és a Mars sokak fantáziáját megihlette, az ottani emberi jelenlétet általában additív gyártással és helyi anyagokból készült különleges épületekben képzelik el.

A Hold jóindulattal sem nevezhető egyszerű környezetnek, a Mars viszont végképp nem az. Ennek ellenére egyre több terv lát napvilágot, hogy hogyan jusson el az ember a vörös bolygóra. Már eljutni is hihetetlenül bonyolult lesz, ha belátható időn belül sikerül egyáltalán, és nemcsak Elon Musk álmodozik róla, belakása viszont az utazásnál is jóval nagyobb kihívás.

3dnyomtatas_mars0_1.jpg

A marsi időjárási és atmoszférikus viszonyok finoman fogalmazva sem kedvezőek a Homo sapiensnek. De mi szükséges, milyen épületekben kell lakni és milyen infrastruktúra nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az ember túlélhessen a mostoha környezetben?

A Mars kolonializálása, benépesítése sokak fantáziáját megmozgatja, a NASA is kiírt már jó pár pályázatot. A 3D nyomtatás a legváltozatosabb elképzelések visszatérő eleme.

3dnyomtatas_mars_2.jpg

A hollandiai Delfti Műszaki Egyetem Robotépítő Laboratóriumában különleges robotokat terveznek, ők építenék az ember hangyatelep-szerű földalatti lakóterét a Marson. Az évek óta fejlesztett, Zebro nevű gépek mélyre ásnának, fúrnának, a falakat pedig 3D nyomtatótechnológiával dolgoznák ki. (2022-ben hasonló robotokat küldenek a Holdra is.)

A nano terepjáró-gépeket kifejezetten a bolygó különleges közegére tervezik, ők fognak majd földalatti alagutakat is vájni. Lábaikat szabálytalan, összevissza, sziklákkal, kövekkel teli környezetben történő mozgásra alakították ki. A robotok egyedül, autonóm módban, de csoportosan, rajintelligencia-szerűen is működtethetők.

Kommunikálnak egymással, feladatokat osztanak ki és koordinálnak egymás között. Az egyik például alagutat fúr, míg a másik nyomtatott szerkezetekkel erősíti meg a falakat. És ha a föld alatt dolgoznak, a brutális hőmérsékletingadozásokat sem érzik.

A labort alapító és vezető Henriette Bier szerint kulcsfontosságú, hogy a Marson található, hozzáférhető nyersanyagokat használjanak. Cementet helyi porokból és sziklákból fognak előállítani.

A projektet az Európai Űrügynökség, az ESA támogatja.

Címkék: űrkutatás robot cement épületnyomtatás Mars ESA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6016604996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása