HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott okos bóják figyelik a tengeri környezetet

ferenck 2021.03.25. 08:00

A tengeri/óceáni ökoszisztémák egészsége, megóvásuk létfontosságú az emberi élet és a bolygó számára. Több szempontból is az: például, mert a földkerekség lakosságából öt személyből kettőnek a hal az elsőszámú állati protein.

Ezek az ökoszisztémák az árvízvédelemtől kezdve az üdülésig/turizmusig, szerteágazó területeken kulcsszereplők: szállítmányozásban, a szennyezettség ellenőrzésében, viharok elleni védekezésben stb. De talán a legfontosabb, hogy a víz a széndioxid-megkötésben, és így a tengeri/óceáni ökoszisztémák a gyorsuló klímakatasztrófa elleni küzdelemben szintén kihagyhatatlan tényezők.

3dnyomtatas_boja0.jpg

Folyamatos megfigyelésük, monitorozásuk az ott élő állatok és növények egészségének, az általuk kialakított egyensúly fenntartásának egyik feltétele, de nélküle a „halból élő” lakosság létkörülményei is megváltoznának – drasztikusan romlanának.

A második legnagyobb dél-koreai városhoz, Puszanhoz közeli Koreai Oceanológiai Tudományok és Technológiai Intézet kutatói két másik akadémiai intézménnyel együttműködve, a tengeri környezetet megfigyelő, adatokat gyűjtő „intelligens” bóját terveztek.

3dnyomtatas_boja.jpg

A terv nem új, de tavaly a kivitelezésben is komoly előrelépést tettek, a prototípust pedig nemrég mutatták be. A fejlesztők elmondták, hogy bójáik több mint tizenötféle adatot gyűjthetnek, köztük a víz sótartalmának, pH-jának (egy adott oldat kémhatásának), hőmérsékletének a változásairól, de a halászatra alkalmas és használt területek koordinátáiról is. Mivel a megoldás nemcsak ígéretes, hanem energiatakarékos, biztonságos és nem utolsósorban méretezhető is, további alkalmazásokra számítanak.

A bójákat tengervíz-elemek működtetik, amelyek a természetben bőségesen előforduló nátriumforrást használnak. Nátriummal töltik fel őket. Az Intézet és partnerei cégekkel együttműködve próbálnak előállítani több tengervíz-elem alapú terméket.

Ezeket az eszközöket 3D nyomtatással alakítják ki nagy mennyiségben egyedire; igaz, más technikával nem is nagyon lehetne. Ráadásul a költségek sem ugranak meg szignifikánsan – és ez is a 3D nyomtatásnak köszönhető.

Címkék: környezetvédelem Dél-Korea

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9516474452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2021.03.26. 07:27:26

csak az nem drült ki, hogy miért is kell nyomtatni valamit amit sorozatban gyártanak és mitől lesz okos/intelligens egy szenzort ami simán adatokat gyűjt.
süti beállítások módosítása