HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Gwanggyo Galleria: újabb építészeti csoda 3D nyomtatással

ferenck 2023.12.15. 08:00

A 3D nyomtatás nemcsak az ipart alakítja át, hanem kreatív eszközként jelentősen hozzájárul egy nehezen definiálható, de nagyon is érzékelhető, az 1990-es és a 2000-es évek techno esztétikájától elszakadó, a transzhumanizmus elveit a művészi gyakorlatba átültető kultúra kialakulásához.

Az új kultúrát olyan alkotók szemléltetik, mint a 3DP világában is jól ismert Neri Oxman, Anouk Wipprecht, Iris van Herpen, a szintén összművészeti projekteket jegyző Lawrence Lek, a jelen Aphex Twinjeként ünnepelt, nem-bináris identitású venezuelai Arca vagy legújabb regényeivel (a cyberpunkot anno még a korai 1980-as években megteremtő) William Gibson.

3dnyomtatas_delkorea0_1.jpg

Az új kultúra építészetileg szintén markáns változásokat hozott. Első és talán leglátványosabb megnyilvánulása a szingapúri Gardens of the Bay biodóm-szerű park, a mellette lévő „szálloda-űrhajó” vagy a Zaha Hadid és Samoo tervezte neofuturisztikus, hosszú szerkezetek erőteljes formáival jellemezhető, szöuli Dongdaemun Design Plaza, egy kvázi poszthumán épületkomplexum.

3dnyomtatas_delkorea1.jpg

Egy Szöulhoz közvetlen közeli új városban, Gwanggyoban frissen épített Galleria. Maga a Galleria Dél-Korea 1970-es években alapított, első és legnagyobb luxusáruház franchise-a, az ország prémiumkategóriás kiskereskedelmének élenjárója.

3dnyomtatas_delkorea2.jpg

A posztmodernen és technón túli új épületkomplexum a 3D nyomtatás legfejlettebb építészeti tervezésének és gyakorlati alkalmazásának szép példája. Egyedi csatlakozási csomópontok által összekapcsolt mozaikkövek és összetett üvegelemek ötvözésével kialakított, bonyolult homlokzatának megvalósítása építészetileg és mérnökileg is komoly kihívásnak számított, 3D nyomtatás nélkül valószínűleg nem lett volna rá lehetőség.

3dnyomtatas_delkorea_1.jpg

A kivitelezés egy holland és egy dél-koreai építészeti iroda, valamint egy, a homokformákban, öntésben jártas helyi vállalat munkája. A német voxeljet nagyméretű polimetil-metakrilát formák készítésére alkalmas VX800 és VX2000 printerével dolgoztak. A csomópontokhoz több mint 230, különféle modellt használtak. Előtte szimulálták a kivitelezhetőséget, és így a hulladék minimalizálása is lehetővé vált.

A homlokzattal négy hónap alatt készültek el, a látvány magáért beszél.

Címkék: építészet Dél-Korea

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7118268605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása