HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Robotkar szkennel műtárgyakat

ferenck 2021.03.01. 08:00

Egyre több szobrot és más műalkotást szkennelnek le múzeumokban, és a Covid-19 világjárvány miatti elzárások, mozgáskorlátozások következtében mind nagyobb számban tekintjük meg kulturális értékek digitális változatát. Jelenleg csak online járhatunk múzeumokba, és ezért rendkívül fontos, hogy minél jobb minőségben, nagyobb felbontásban, élethűbben láthassuk az emberiség kultúrkincsét.

A 3D nyomtatótechnológiák tökéletes eszközök múzeumok digitalizálásához, műalkotások otthoni megtekintéséhez. Másrészt, tudósok anélkül vizsgálhatnak és hasonlíthatnak össze utánzatokat, hogy kárt okoznának a régi és törékeny eredetiekben.

3dnyomtatas_cultarm.jpg

A Fraunhofer Intézet a Számítógépes Grafikáért (Fraunhofer IGD) CultArm3D mobil 3D szkennerével változatos méretben hozhatók létre 3D modellek. Mint ahogy a neve is utal rá, a gépet elsősorban múzeumi műtárgyak 3D szkennelésére találták ki. A fejlesztésben a Phase One dán kameragyártó is részt vett.

Pedro Santos, a Fraunhofer IGD 3D technológiákkal foglalkozó részlegének vezetője és munkatársai évek óta dolgoznak nagyméretű szkennereken, műalkotások digitalizálásán.

„A 3D modellek rendkívül fontosak a kutatásban, és sokat segítenek műtárgyak és eredetük megértésében, elemzésükben. A virtuális és a kiterjesztett valóság vizualizációjához, teljes színskálájú nyomtatott fizikai utánzatokhoz is alapul szolgálnak” – nyilatkozta Santos.

A kutató azt is elmondta, hogy a műtárgyakra különleges biztonsági intézkedésekkel vigyáznak munka – szkennelés – közben. Például, ha hirtelen áramszünet jön, a szkenner robotkarja azonnal leáll stb.    

A szkennelő robotkart máris több múzeumban és archívumban használják. Nem kell hozzá szakértelem, az intézmények dolgozói is elboldogulnak vele. Mivel nem nehéz, szállítása könnyű; praktikus szerkezet. A múzeumi tapasztalatok, visszajelzések alapján a fejlesztők továbbfinomítják, korrigálják az esetleges hibákat.

Címkék: robot múzeum művészettörténet 3D szkenner 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3416441902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása