HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Holdbázis 2030

ferenck 2020.12.23. 08:00

1972-ben járt utoljára ember a Holdon. A NASA most ismét tervezi, ráadásul az asztronauták nemcsak jönnének-mennének, hanem ott is tartózkodnának.

Az Artemisz-missziók jövőre indulnak, emberek 2024-ben landolnának, az állandó holdbázis 2030-ra épülne fel. A világ első Földön kívüli terepen fekvő lakóhelye soha nem látott kihívás.

Építőanyagok Holdra küldése irdatlan összegbe és sok időbe kerülne, azaz nem járható út. A texasi ICON startup egészen más, helyi építőanyagra gondol, amit szállítani sem kell – a bázist regolitból (homokszerű holdporból, holdkőzetből) építenék fel.

3dnyomtatas_hold0.jpg

A NASA-val együttműködő cég az Olympus projekt keretében, az ásványokból és üvegszerű szilánkokból álló, az égitest felszínét évmilliók óta borító, meteorit-becsapódásoktól változó regolitot betonszerű anyaggá alakító technikán dolgozik. Abban is bíznak, hogy a holdbéli építkezésből megtanulják, hogyan tegyék olcsóbbá, gyorsabbá és tisztábbá a földit.

Az ICON 2018-ban épített szociális lakásokat Mexikóban és Texasban. Saját fejlesztésű Vulcan printerrel dolgoznak, betonalapú keveréket használnak, egy nap alatt 47 négyzetmétert képesek nyomtatni.

A Hold azonban nagyon más közeg, magas sugárzással, vékony atmoszférával, szélsőséges időjárás-ingadozásokkal, drasztikus holdrengésekkel, gyakori mikrometeor-becsapódásokkal.

3dnyomtatas_hold.jpg

A regolit átalakítása a másik nagy kihívás. Kicsi mintákkal kísérleteznek a laborban, állapotát adalékanyagok hozzáadása nélkül, mikrohullámokkal, lézerekkel és infravörös fénnyel próbálják megváltoztatni.

Az ICON két építészeti céggel is együttműködött, közösen vizsgálták a 3DP lehetőségeit, extrém környezetekben, például az antarktiszi McMurdo állomáson és a Nemzetközi Űrállomáson tanulmányozták a biztonságos és persze kényelmes otthon megteremtésének lehetőségeit. Két koncepciót hasonlítottak össze: az egyik részben a Földön, a másik teljes egészében a Holdon készülne, az additív gyártás mindkettőben fontos szerephez jutna.

A bázis a lakó- és a munkakörnyezet mellett leszállóhelyeket, utakat és tárolókat is magában foglalna. A kutatók hamisítatlan építészeti csodát szeretnének odavarázsolni.

A NASA első lépése a holdbázis felé a Hold pályáján épülő „Átjáró” lenne. Az Artemisz-missziók űrhajósai ott tartózkodnának és dolgoznának, onnan szállnának le a Holdra. Kb. egy hetet töltenének az állomáson.

A későbbi holdbázis egyben jó tesztalany megállapítani, hogy a Homo sapiens mennyire él túl a világűrben. Ha a tapasztalatok pozitívak, fontos lépés lehet a Mars felé…

Az ICON optimista, szerintük az Olympus projekttel az 1,6 milliárd személyt érintő földi lakhatási válság is kezelhető. 3D nyomtatással 30-60 százalékkal kevesebb anyag vész kárba, a munkaköltség 50-80, a munkaidő 50-70 százalékkal csökken. „Nyersebb, közvetlenebb helyi anyagokban” gondolkoznak.

Címkék: jövő űrkutatás Hold holdkőzet

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3116355148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

De Wer 2020.12.24. 14:25:12

Az olyan hírek, hogy "hamarosan, ekkor meg akkor emberes küldetés megy ide meg oda (Marsra, Holdra)" folyamatosan jelennek meg a nemzetközi médiában. Az időpontokat is állandóan változtatgatják: egyszer az van, hogy 10 éven belül, másszor hogy talán már hamarabb, vagy 15-20 éven belül tuti. Csakhogy ez így megy már vagy 20-25 éve. Mindig 10 éven belül lehetséges. Sajnos ez az egész annyira bizonytalan, amennyire csak lehetséges.

Scriptor. 2020.12.24. 23:08:01

Mostanában, 2020 folyamán legalábbis a Mars meghódítása került világszerte az érdeklődés középpontjában. Mindenki azt találgatta idén, hogy az emberiség mikor tud embert küldeni a vörös bolygóra. Ehhez képest egyelőre csak műszeres jelenlétre futotta:

A NASA július 30-án bocsátotta útjára a Persevarence -t, mely előre láthatólag 6 hónap utazást követően 2021 februárjában fog leszállni a Marson, hogy ott fúrásokkal kőzetmintákat vegyen. (Ezeket később egy másik szonda fogja begyűjteni és a Földre juttatni legkésőbb 2032-ig.) A kínaiak szintén júliusban küldték a vörös bolygóra a Tianven-1 elnevezésű szondájukat, mely aztán egyszerre alakít majd ki a Mars pályáján egy keringő egységet és küld a felszínre egy landoló-Marsjárót mely földmintákat vesz majd. Az önjáró felszíni egység előreláthatóan 2021 áprilisában érkezik a Marsra. Érdekességként megemlítendő, hogy egy harmadik ország, az Egyesült Arab Emírségek is jelentős pénzt ölt a Mars-kutatásba: július 20-án indították el ugyanis Al-Amal nevű űrszondájukat, mely a vörös bolygó körül keringve végez majd időjárási megfigyeléseket.
süti beállítások módosítása