HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Svédországban idegsejteket nyomtatnak

ferenck 2020.11.16. 08:00

A bolygó lakosságának elöregedésével párhuzamosan egyre többen szenvednek idegi alapú betegségekben, például kb. 50 millióan a demenciától, és minden évben mintegy 10 millió az új eset.

Hiába a rengeteg kutatás, egyelőre nem tudják gyógyítani a demenciát. Más jellegű krónikus idegi fájdalmak a lakosság 10 százalékát érintik, és az egészségügy sokukkal szintén nem tud mit kezdeni.

Az eredményes további kutatásokhoz, új gyógymódok kidolgozásához fiziológiailag relevánsabb, egyszóval a maiaknál jobb laboratóriumi (in-vitro) modellekre van szükség, mert az idegi alapú megbetegedések csak rajtuk keresztül érthetők meg. Eredményes gyógyszerek pedig csak a kór teljes átlátása után állíthatók elő.

3dnyomtatas_idegsejt.jpg

A nagypontosságú bionyomtatás rengeteget segíthet, idegsejtek nyomtatásával, azok pontos helyre illesztésével egyedi mintázatok dolgozhatók ki.

A svéd Fluicell Biopixlar platformja ezzel foglalkozik: rendkívül pontosan nyomtat idegsejteket, lehetővé téve a valódi neuronok kapcsolódásához tényleg hasonlító mintázatok kialakítását. A módszer a hagyományos sejttenyészeteknél hatékonyabbnak tűnik.

A kutatók biológiai szövetek létrehozása céljából printeltek emlőssejteket. Az eredményeket patkányok beteg idegsejtjeivel tesztelték, amelyek túlélték a folyamatot, sőt, meg is erősödtek tőle.

A Biopixlar technikájával egyedire kidolgozott minták hozhatók létre nyomtatott neuronokból. Ezekből az idegsejtekből betegségmodellek generálhatók, amelyekkel különféle idegi eredetű problémák tanulmányozhatók.

„A Biopixlart különféle idegsejt-típusok nyomtatási protokolljának fejlesztésére használjuk, és nagyon elégedettek vagyunk a teljesítményével. A sejtösszetétel és a térbeli eloszlás sejttenyészeten belüli pontos kontrolljával, az in-vitro modellezésben teljesen új lehetőségek nyílnak meg, jobban megérthetjük a központi és a perifériális idegrendszerhez köthető betegségeket” – nyilatkozta a céget vezető Mattias Karlsson.

Címkék: orvosi bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9416284872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása