HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Horror-robotot nyomtatott a Disney

ferenck 2020.11.04. 08:00

A Disneynél filmesek mellett mesterséges intelligencia-, robotika-, animációs grafika- és a mechanikus babákról szóló animatronika-részleg is dolgozik. Ők felelnek az ember-gép interakciókért, például, hogy a robotok életszerűbben nézzenek, hihetően és ne megmosolyogtatóan tekintsenek ránk.

Legutóbb, Halloween előtt egy nagyrészt 3D nyomtatott humanoid (emberszerű) robottal lepték meg a világot. A gépszörny ugyan csak torzó, a fejet azonban aprólékosan kidolgozták.

A hús nélküli arcból ránk szegeződő tekintet elég ijesztő, mintha közvetlenül a lelkünkbe nézne, és akkor a fogairól még nem is beszéltünk.

3dnyomtatas_disneyrobot.jpg

Korábban, ha egy ember és egy robot kölcsönösen nézték egymást, a humán fél valahogy mindig a technikai megvalósítással foglalkozott, szinte csak arra összpontosított.

Az új géphez kidolgozott általános architektúránál a tekintetek találkozásának, az interakciónak nemcsak a technológiai oldalát vették figyelembe, hanem karakteranimálással szintén foglalkoztak. Nagyon ügyeltek arra, hogy a mozgások élethűek és hihetők legyenek.

A fejlesztők egyértelmű célja az interakció életszerűségének megteremtése, hogy a felek közötti kommunikáció az élet illúzióját keltse.

Egy komplex és teljes rendszernek észlelnie kell a környezetében tartózkodó személyeket, cselekedeteik alapján azonosítania kell az érdeklődésére számot tartókat, és az illetőik mozgásától ösztönözve, azokra reagálva, neki is hitelesen kell mozognia.

A fejlesztők az izomtevékenységet és a figyelemmel kapcsolatos megnyilvánulásokat utánzó mechanizmusokat épített a robotba. Mindegyiket, például figyelem megoszlását, megszakadásait, az aktuátorok mozgásának különbségeit biológiai rendszerektől lesték el.

Sikerült nekik, a robotszörny szem- és fejmozgása gyors és folyamatos.

Az architektúrával megvalósíthatóvá vált, hogy egyszerű mozgásrétegekből az interakció hitelességét segítő komplex cselekvések fejlődjenek ki.

Címkék: robot Disney

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6816270238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása