HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Műanyag tárgyak internete

ferenck 2020.10.16. 08:00

A dolgok internetét (Internet-of-Things, IoT) elemmel működő, elektronikus úton egymáshoz kapcsolódó, mindenféle tárgyak ember nélküli hálózataként ismerjük. Az elemek és az elektronika az eszközök kommunikációjához szükséges adatokat gyűjtik és dolgozzák fel.

A kihívás még nagyobb, ha egy csomó tárgy, amelyek kommunikálni hivatottak egymással, műanyagból készültek, és semmiféle elektronikát nem ágyaztak beléjük.

3dnyomtatas_plastics.jpg

A Washington Egyetem kutatói műanyagból nyomtatott tárgyak okostelefonnal és más wifis eszközökkel való együttműködésére dolgoztak ki elemek és elektronika nélküli megoldást.

Egy 2014-es munkából indultak ki, amelyben a felsőoktatási intézmény egy másik kutatócsoportja kimutatta, hogy elem nélküli chipek wifi router jeleinek a visszaverésével, vagy (zérók esetében) anélkül továbbították a bitjeiket. Ezzel a visszaszórás-típussal egy eszköz a wifi jel modulálásával kommunikál.

3dnyomtatas_plastics0.jpg

Kihívást jelentett, hogy a meglévő wifis visszaszóró-rendszerekhez több elektronikus alkatrész kell. Ezeket kellett valamivel helyettesíteniük. Könnyen nyomtatható vezeték nélküli eszközöket találtak ki hozzá; a printek műanyag-kompozit, például rézzel és grafénnal dúsított, tehát áramvezetésre alkalmas nyomtatószálból készültek.

A CAD-modellek bárki számára hozzáférhetők, aki saját IoT-t akar felépíteni. Eddig egy hangerő-szabályozó eszközről, egy e-kereskedelemben kukoricapelyhet automatikusan rendelő gombról és egy szivárgás esetén telefonunkat azonnal figyelmeztető vízérzékelőről van szó.

Apró mechanikus mozgásokat használnak fel áramforrásként. Például, ha valaki felbont egy mosópordobozt, a teteje lecsavarásával biztosít elegendő kapacitást adatok kommunikálásához.

Mihelyst megvolt a „visszaverődő” anyag, a kommunikációt, a hagyományos elektronika zéróit és egyeit kellett „műanyagkerekekbe” kódolni, amelyek a wifi jeleket másként verik vissza, ha azok egyek, mintha zérók. Nagyjából úgy működnek, mint egy antenna.

A kutatók szerint fejlesztésük változatos területeken hasznosítható, például nyomon követhető, hogy egy orvosságos üveget kinyitnak vagy bezárnak stb.

Címkék: műanyag dolgok internete

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2916239434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása