A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban is többször felmerül a nagyüzemi állattartás, a mai ipari húsfeldolgozás tarthatatlansága. Nem a véletlen műve, hogy feldolgozó-üzemek gyakran válnak gócponttá…
Sokan keresik az alternatívákat, egyre több a vegetáriánus és a vegán. Ugyan rengeteg a szarvasmarha, de ma már a steaknek is létezik hús nélküli alternatívája. Az egyértelmű etikai okok mellett más szempontok miatt is érdemes odafigyelni a 3D nyomtatást használó izraeli Redefine Meat kajáira, első printelt finomságára, a csúcséttermekbe az év második felében kerülő Alt-Steak-re (az alt az alternatív rövidítése).
Ezeknek a növényi eredetű élelmiszereknek az előállítása ugyanis hatékonyabb, környezetbarátabb, mint az „igazié.” A cég szerint 95 százalékkal fenntarthatóbb, és szignifikánsan olcsóbb.
A startup 2018-ban dolgozta ki additív gyártótechnológiáját, steakjük a fine dining éttermek után jövőre hódíthatja meg a piac egészét.
„A cég megalapítása óta ízletes és hozzáférhető árú növényi alapú steak-alternatívában gondolkozunk. A steak a teljes húsipar legfelkapottabb terméke, az iparág hajtóereje. A tömeges elfogadáshoz nagyon jó minőségű és tápanyagokban gazdag alternatíva kell. Kivitelezéséhez az iparágban korábban nem alkalmazott gyártási eljárások és technológia szükséges” – nyilatkozta Eshchar Ben-Shitrit a cég társalapító-vezérigazgatója.
Prémiumkategóriás steakek ízének és élményének az utánzása nem egyszerű feladat, külső segítség nélkül nem is ment. Hentesekkel, chefekkel és ételtechnológia-szakértőkkel közösen térlépeztek fel 70 ízparamétert (textúra, levesesség, zsírtartalom stb.), majd kinyomtatták a „húst.”
A steak izom-, zsír- és vér-alternatívákat tartalmaz, mindegyiket magába foglalja. Proteinben gazdag, koleszterin nincs benne; ránézésre, főzésre és ízre is olyan, mintha igazi marhából lenne.
A textúra, a szín és az íz, valamint kombinációik reprodukálása 3D nyomtatás nélkül lehetetlen lett volna – hangsúlyozza Ben-Shitrit. A három alapelemre (izom, zsír, vér) külön-külön formulát dolgoztak ki, és mivel mindegyikre kellően tudtak összpontosítani, megvalósulhatott az ideális kombináció.
A steakkel a húsalternatívák új korszaka kezdődik, ráadásul a gyerekcipőben járó, jelenleg inkább tudományos-technológiai kuriózum, semmint valóság ételnyomtatás is új lendületet kaphat tőle.