HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mennyire jók az újrahasznosított nyomtatószálak?

ferenck 2020.06.08. 08:00

A görög Hellén Mediterrán Egyetem kutatói a PLA utáni második legnépszerűbb nyomtatószál, az Akrilnitril-butadién-sztirol (ismertebb nevén: ABS) mechanikus tulajdonságainak újrahasznosítás közbeni változásait vizsgálták. A teljes folyamatot szimulálva, az anyag hőmechanikai megmunkálására összpontosítottak.

FFF-technológiával printelt darabokat több mechanikai tesztnek vetettek alá, a hatásokat végül a folyamat összes stádiumának figyelembe vételével számszerűsítették.

3dnyomtatas_absteszt.jpg

A nyomtatóanyag ugyanolyan fontos, mint a gép, a kettő ideális szintézise nélküli nem készül hibátlan nyomat. A legnépszerűbb (FFF) printerekhez használt hőre lágyuló szálaknak káros környezeti következményei lehetnek, ráadásul többségük biológiailag nem bomlik le. Mivel az ABS sem, az újrahasznosítás a második legjobb alternatíva; lényeg, hogy amíg lehet, a szemétlerakóktól tartsuk távol az ebből a matériából készült és leselejtezésre ítélt darabokat.

Az újrahasznosíthatóság többféleképpen tesztelhető, a módszerekben egy közös van: minél több fázisban zajlik a reciklálás, annál inkább romlanak az ABS mechanikai tulajdonságai. Meg kell találni az újrahasznosító ciklusok száma és az óhajtott mechanikus tulajdonságok közti egyensúlyt.

A kutatók ezt tartották szem előtt, amikor tesztmintákat printeltek. Szakító- nyomás-, hajlítás- és ütésszilárdságukat, mikrokeménységüket vizsgálták, a maradék filamentet pedig újrahasznosították. Összesen hat ciklust valósítottak meg.

Az ötödikig kb. 30 százalékban javult a minőségük, utána viszont elkezdődött a vegyi bomlás, romlott a kvalitás. Összességében azonban kiderült, hogy az ABS újrahasznosítása környezeti és mechanikai szempontból is pozitív.

Címkék: újrahasznosítás ABS PLA környezetbarát nyomtatás nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr715717226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása