HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Robot léghajó

ferenck 2020.04.23. 08:00

Az új-zélandi Auckland Egyetem két mérnöke részben 3D nyomtatott robot léghaj tervezéséről és építéséről írt egy tanulmányban. Az olcsón előállítható, nyílt forrású szerkezetet belső terekben, elsősorban oktatási és kutatási célokra szánják.

Beltérben működő mini légi járműveknél a biztonság és a fogyasztás a legfontosabb szempontok. A kutatók hamar rájöttek, hogy vezeték nélküli repülők működése a tér- és kapacitáshiány miatt korlátozott, és ezért döntöttek a levegőnél is könnyebb léghajó mellett.

3dnyomtatas_airship.jpg

Léghajójuk a nagyon gyors rotorok hiánya miatt viszonylag lassan közlekedik. Így viszont minimálisra csökken az esélye, hogy valamivel összeütközzön, vagy megsebesítsen valakit. (Például ebből a megfontolásból nincsenek rajta élek, semmi sem éles.)

Első lépésben a megfelelő töltő gázt választották ki, mégpedig a héliumot előnyben részesítették a hidrogénnel és a meleg levegővel szemben. Alacsony sűrűsége és a reaktivitás hiánya miatt döntöttek mellette, pontosan ezek a tulajdonságok miatt számít biztonságosnak és hatékonynak. De mivel nem hasznosítható újra, a helyes burkolóanyag kiválasztása nagyon fontos szempontnak bizonyult. A gépnek kifizetődőnek és környezetbarátnak kellett lennie.

Mechanikus és a héliumot „megtartó” tulajdonságaik miatt több anyagot teszteltek, értékeltek ki – különféle latexeket, fóliákat stb. vizsgáltak behatóan. A paramétereket 16 napon keresztül minden nap mérték. Végül magas szakítószilárdsága, alacsony ára és egyéb pozitív adottságai miatt a mikrofóliát választották.

Az utolsó szakaszt a gondolaszerű rész 3D nyomtatótechnológiával történő elkészítése jelentette, amibe Raspberry Pi Zero W miniszámítógépet, motorvezérlőt, motorokat, feszültség-szabályozót, három propellert és kamerát integráltak. A gondolát végül nagyon erős kötőanyaggal a mikrofólia keret aljához rögzítették.

Mivel a  design nyílt forrású, személyre szabható, egyedi ízlés szerint módosítható, optimalizálható. Diákok CAD és prototípuskészítő tehetségüket tesztelhetik rajta.

Címkék: robot Új-Zéland lléghajó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2715615940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása