HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott agytumor-modellel azonosítják a sikeres műtéteket

ferenck 2020.04.15. 08:00

Amerikai és német kutatók az egyik legagresszívebb agytumor tanulmányozásához dolgoztak ki 3D bionyomtatott modellt és képalkotó platformot. A printelt agyszerkezetekkel orvosok jobban megérthetik a daganat növekedését, és egyben felgyorsíthatja a kezeléséhez használt új gyógyszerek kidolgozását.

Az érrendszerrel kiegészített nyomatok emberi agysejtekből és bioanyagokból készültek. A 3D képalkotó technológia a szövetek beavatkozás nélküli (nem invazív) vizsgálatát biztosítja.

A tumor tanulmányozása azért is problémás, mert igazából nem látható jól, hogy mi is történik. Az új megoldásokkal viszont igen, sokkal jobban és nagyon gyorsan követhetők a sejtek sugárzásra és kemoterápiára adott reakciói.

3dnyomtatas_agytumor.jpg

A kutatók azt is megállapították, hogy egyes gyógyszerek 2D-s modelleken megölik a rákot, a 3D bionyomtatással készülteken viszont nyomon követhető, hogyan nő vissza a daganat. Ezzel a módszerrel idejekorán kiszűrhetők a nem hatékony gyógyszerek, és garantálható, hogy csak a legígéretesebbek jutnak el állati, majd embereken végzett tesztekig.

Nyomtatott tumormodellek korábban is készültek, és kiderült róluk: hasznos eszközök a betegség vizsgálatához, kezeléséhez. A pontos megfigyeléssel a rák jobban megérthető, a műtéti beavatkozás alaposabban megtervezhető.

Idén a brit 3DLifePrints orvosi technológiai vállalat agymodelljét használva, sebészek sikeresen eltávolították egy hatéves kislány rákos sejtjeit. A nyomat pontosan az előkészítésnél játszott kulcsszerepet, nélküle kisebb esély lett volna a biztonságos és hatékony beavatkozásra.

Tavaly egy dél-koreai kutatócsoport egy, a ráktumor karakterjegyeit teljes mértékben utánzó ex vivo (emuláló) modellt printelt. A nyomtatáshoz betegek sejtjeit is felhasználták.

Címkék: orvosi bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr415594424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása