HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D szervmodellek az emberi testhez

ferenck 2020.03.25. 08:00

A Wake Foresti Regeneratív Medicina Intézetben (WFIRM, Észak-Karolina) 3D bionyomtatással és más biogyártási technikákkal, miniatürizált 3D szervekből összeálló rendszert dolgoztak ki. „Az emberi test legkifinomultabb modelljét” gyógyszertesztekre fogják használni.

Gyógyszerészeti cégeknek fog sokat segíteni fejlesztéseik felgyorsításában, a klinikai tesztek árának csökkentésében. Az 1:1000000 méretarányos modellel már a fejlesztési korai fázisában megállapítható, hogy egy gyógyszer káros, vagy sem. Komoly előnye még, hogy feleslegessé tesz állatokon végzett teszteket.

Sokféle emberi sejtfajtából dolgozták ki, mindegyik szervet jelenít meg; a sejteket szövetszerű szerkezetre nyomtatták. Léptéke ellenére pontosan kimutatja a gyógyszerek teljesméretű emberi szövetekre és szervekre kifejtett hatását, és így hamarosan a személyre szabott gyógyászatban is komoly szerep várhat rá.

3dnyomtatas_szervmodellek.jpg

Mindegyik szerv érrendszerből, immunsejtekből áll, és ugyanazokat a funkciókat töltik be, mint az igaziak: a szív percenként kb. 60-szor dobog, a tüdő levegőt vesz fel és enged ki stb.

A modellt beszámolók alapján máris használják. A WFIRM kutatói elmondták, hogy több engedélyezett gyógyszert is vizsgáltak vele, és párról megállapították: egészségre káros mellékhatásai lehetnek. Vizsgálatuk következményeként az illetékesek visszavonták ezeknek a gyógyszereknek a forgalmazási engedélyét.

A modellel hagyományos tesztmódszerekkel (2D sejtkultúra-rendszer, állatok) kimutathatatlan mérgező hatásokat derítettek fel, és a károsodásokat szintén kimutatták.

„A kezdetektől tudtuk, hogy az eredeti szervben megtalálható összes nagyobb sejttípust be kell építeni a rendszerbe, mert csak így modellezhetők a test toxikus összetevőkre adott különféle reakciói” – magyarázza Aleks Skardel, a WFIRM korábbi, az Ohiói Állami Egyetem jelenlegi kutatója.

A miniatűr szervek egészségét érrendszer beépítésével tudták biztosítani. A méretarányok megőrzése miatt mikrofolyadékos gyártással állították elő. A gyógyszerek és a toxikus molekulák az érrendszer jóvoltából tudnak „végigmenni” a szerveken.

Címkék: orvosi bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6515502744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása