HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A biotinták szerepe a bionyomtatásban

ferenck 2020.03.20. 08:00

Az egészségügyi rendeltetésű 3D nyomtatás igen sokrétű: orvosi eszközökből, anatómiai modellekből, beültetésekből, művégtagokból stb. tevődik össze. A bionyomtatás kitüntetett szerepet tölt be, egyre többen fedezik fel a benne lévő óriási gyógyszerfejlesztési, terápiás, regeneratív orvoslási potenciált, és most csak néhányat említettünk a körvonalazódó alkalmazások közül.

A technológia kapcsán általában a jövőbeli lehetőségek kerülnek szóba, csakhogy már ma is nagyon izgalmas.

A 2013-ban alapított skót Biogelx a Strathclyde Egyetem égisze alatt kezdte, ma azon kevés cégek közé tartozik, amelyek kereskedelmi forgalomban beszerezhető biotintákat fejlesztenek. Első termékcsaládjukat 2019 áprilisában mutatták be, és tökéletes rálátásuk van a terület jelenére.

3dnyomtatas_bioink.jpg

A vezetőség nem meglepő módon a biotintákban látja a bioprinting további fejlődésének egyik kulcsát. Természetesen új tinták létrehozásán munkálkodnak, nélkülük elképzelhetetlennek tartják a sérült vagy megbetegedett eredetieket helyettesítő, működő szövetek fejlesztését. A fejlesztések azért is fontosak, mert a gyógyszeriparban és a kozmetikában végre háttérbe szoríthatják az „állati” megoldásokat.

A biotinták általában bonyolult anyagok, ráadásul alkalmazásonként eltérnek a szükséges mechanikus és biológiai tulajdonságok. Ideális esetben egy tinta számos alkalmazásban hasznosítható, többféle sejttel kompatibilis, mechanikusan pedig úgy alakítható, hogy sokfajta szövet modellezhető vele. Komplex formákban nyomtathatók, elviselik saját tömegüket, bármilyen printelési módszerre optimalizálhatók, nyúlékonyságuk pedig az igényeknek megfelelően módosítható.

Az anyagokat illetően, a hidrogél-alapú tintákra kompatibilitásuk és lebomlásuk, valamint a sejtműködést, szaporodást segítő tulajdonságaik miatt a jelenlegi alkalmazások mellett komoly jövő vár.

Természetesen sokan próbálkoznak teljesen új összetételekkel és anyagokkal, amelyek csak a nyomtató- és az anyagtechnológia mainál fejlettebb szintjén kerülnek majd hasznosulásra. Egyre többen foglalkoznak teljesítményméréssel, a felhasználás szabványosításának kérdéseivel.

A Biogelx tavaly megszilárdította piaci pozícióját, bővítette értékesítési hálózatát, újabb cégekkel alakított ki partneri kapcsolatot.   

 

Címkék: bioprinting bioanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3015476340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása