HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Élő bőrszövet, erekkel

ferenck 2020.02.14. 08:00

A New York állambeli Rensselaer Műszaki Intézet egyik csoportja erekkel ellátott élő bőrszövetet nyomtatott. A projektet vezető Pankaj Karande szerint a technológia forradalmasítani fogja az egészségügyet. Ha beválik, márpedig az előjelek sikerre utalnak, bőrátültetésekhez tömegesen printelhetnek az eredetit kiválóan utánzó szövetet.

A mai termékekről ez egyáltalán nem mondható el, egyes sebek begyógyulásában ugyan segítenek, de a gazdasejtek igazából soha nem fogadják be őket.

A bionyomtatással készült szövetet és ereit viszont inkább befogadja az emberi szervezet.

3dnyomtatas_bor.jpg

Karande korábban két élő emberi sejttípust próbált biotintává alakítani, majd szövetszerű szerkezetre nyomtatni. Sikerült neki (akkori projektjében a Yale Egyetem Orvosi Iskolája is részt vett).

A „tintához” az erek belsejében lévő és az azokat körülvevő sejteket adtak, majd állati kollagénnel és megint más sejtekkel kombinálták össze őket. A sejtek elkezdtek kommunikálni, és pár hét alatt biológiailag releváns érrendszerré álltak össze.

„Mindig nagyra értékeltük a biológiát újraalkotó mérnököket, és tisztában voltunk azzal, hogy az élővilág sokkal összetettebb a laborban előállított rendszereinknél. Örömmel nyugtáztuk, hogy amint közeledtünk ehhez a komplexitáshoz, győzött a biológia, és még közelebb kerülünk ahhoz, ami a természetben létezik” – magyarázza Karande.

A nyomtatott bőrt speciális egérre tették, és várták, mi fog történni. Az történt, amire számítottak: az erek kommunikáltak az egér vérrendszerével, lehetővé vált a vér és a tápanyagok két rendszer közötti továbbítása.

Természetesen sok munka áll még előttük. Következő lépésben a donor sejtjeit úgy „szerkesztik”, hogy a páciens teste problémamentesen befogadja őket.

A fejlesztés jól szemlélteti a 3D bionyomtatás jövőjét, lehetőségeit a precíziós medicinában, ahol a megoldások speciális helyzetekre, sőt, egyénekre is kidolgozhatók.

Címkék: jövő orvosi bioprinting

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr615278924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erkölcsi hulla 2020.02.14. 17:23:52

Találèkony mèrnökök. Már biztos elkezdtek gondolkodni a műpina nyomtatásán is.

steery 2020.02.14. 18:48:51

Ez majd akkor lesz igazán jó, ha meg tudják csinálni szpré formájában is: csak rá kell fújni a sebre és bőrhártyát képez rajta azonnal.

vkindustrial 2020.02.15. 07:00:43

Ha kicsit később is, de csak meglesz az élő szövet fémvázon is.

Sir Galahad 2020.02.15. 13:17:55

Remélem, ez az előrelépés segít a mesterséges szervek megalkotásában is.
süti beállítások módosítása