HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Rézzel javítható fel a titánötvözet

ferenck 2020.02.07. 08:00

A Melbourne-i Királyi Technológiai Intézet (RMIT) kutatói titánötvözetet rézzel kombináló új anyagot fejlesztettek. A munkában a Queensland Egyetem és az amerikai Ohiói Állami Egyetem is részt vett.

A fejlesztés oka, hogy meg akarják előzni a titán nyomtatás közbeni törését vagy torzulásait. Az anyag további remek minőségű ötvözetek kikísérletezését vetíti előre, alkalmazási területként főként orvosi műszerek és a légjárműipar jöhetnek szóba.

A titánötvözetek a 3D nyomtatóiparban széles körben elterjedtek. Gyakran használják őket lég- és gépjárműipari, illetve egészségügyi eszközök alkatrészeinek előállításához.

3dnyomtatas_titanesrez.jpg

Csakhogy sajnos időnként eltörnek, eltorzulnak, megrepednek.

Az ok a fúziós fémnyomtatótechnológia magas hőtermelése, hűtési folyamatai. Az ezek következtében megjelenő mikroszerkezetek hatására a titánötvözetek együtt hűlnek le, és oszlopszerű, viszonylag hamar és könnyen károsodó kristályokká állnak össze.

Egyelőre kereskedelmi forgalomban sajnos nincs a titándarabkákat, az anyag mikroszerkezeteit feldolgozó, azaz a bonyodalmak megelőzésére használható eszköz.

Az RMIT ezért javasolja a titánötvözet és a réz összekombinálását. A rézről köztudott, hogy nehezen nyomtatható, de több cégnek sikerült 3DP-re tökéletes rézváltozatokat fejleszteni. Az RMIT új anyaga kiváló hűlési adottságokkal rendelkezik, amellyel kiküszöbölhetők a printelés közben jelentkező negatív hatások.

A kutatók megállapították, hogy az ötvözettel készült nyomatok kivételes tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyekhez semmiféle külön folyamatirányítás vagy utókezelés nem szükséges. A kristályszemcsék mindenféle irányban növekednek, erősen összekapcsolódnak, és a legfontosabb: nem alakulnak ki belőlük törékeny oszlopok. Mikroszerkezetük garantálja, hogy nagyobb erőnek is ellenállnak, így pedig lényegesen kisebb a torzulások, törések és repedések kockázata.

Címkék: titán nyomtatóanyagok ötvözetek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9315367270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása