HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A tésztanyomtatás jövőjét vizsgálják a Harvardon

ferenck 2019.12.06. 08:00

A 3DP egyik leglátványosabb és legkülönlegesebb alkalmazási területe az egyelőre még mindig inkább kuriózumnak, semmint bevált módszernek számító, meglehetősen széles spektrumot lefedő ételnyomtatás.

A Harvard Business School diákja, Tom M „3D nyomtatott tészta – vannak-e határai a 3D ételnyomtatás előnyeinek?” címmel publikált tanulmányt a témakörről.

Tény, hogy módunkban áll élelmiszereket nyomtatni, és fel is kapjuk a fejünket, ha printelt kajákról hallunk. Kérdés azonban, hogy szükségünk van-e rá?

3dnyomtatas_food_1.jpg

Rom M a terület sok aspektusát vizsgálja. A technológia kritikus szektorokra, például a légjármű-iparra és az egészségügyre gyakorolt hatását vizsgálva, egyértelmű, hogy az élelmiszergyártásban viszonylag új jelenségről van szó.

Csakhogy a jelenség trenddé válik, és a mai statisztikákból extrapolálva, évi 40 százalékos növekedéssel, 2023-ra 500 millió dolláros piac alakulhat ki. A terület szerteágazó, a fine diningtól a nagyüzemi tésztagyártásig sok ételfajtára kiterjed, az viszont máris egyértelmű, hogy az exponenciálisnövekedéssel párhuzamosan, exponenciálisan növekvő tempóban spórolunk meg időt és pénzt.

„Az olyan alkalmazásokban, mint a csokik és a tészták, 3D nyomtatással egyedi formák és szerkezetek dolgozhatók ki, amiket az előre megtervezett formulák rétegről rétegre történő megvalósításával érünk el” – nyilatkozta Tom.

A Barilla tésztagyártó évek óta foglalkozik a technológiával. Újításába a fogyasztókat is bevonja, miközben személyre szabott és gluténmentes ételekkel is kísérletezik. Tom M szerint megsüvegelendők, hosszútávú értékeket teremtenek az ilyen próbálkozások.

A világ népességszámának és a társadalmi egyenlőtlenségek növekedésével minden területen a fenntarthatóság lett az egyik legfőbb szempont. A tömeges szintű személyre szabásra alkalmas 3DP főszereplő lehet az elv megvalósításában.

Tom M további teszteket emleget, és a 3DP alkalmazására bíztatja a Barillához hasonló cégeket.

Címkék: jövő ételnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr715249986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása