HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Fenntartható nyomtatóanyagok

ferenck 2019.11.27. 08:00

Az egyszeri felhasználású műanyagtermékek csökkentése globális célkitűzés, a fenntartható fejlődés, benne a fenntartható additív gyártásnak is egyik legfontosabb célja. A 3D nyomtatásban érintett cégek e koncepció jegyében igyekeznek mindent megtenni a technológia negatív környezeti hatásainak minimalizálásáért.

A nyomtatószálakat (filaments) gyártó brit Filamentive és a montreali Netfilatek egyaránt 100 százalékban újrahasznosított műanyagból álló termékeket mutatott be.

A nyomtatógyártók is valami hasonlóra törekednek, például a terület egyik legnagyobb újítója, a Szilícium-völgyi Carbon RPU 130-ának 30 százaléka növényi eredetű bioanyagból készült. Az ipari 3DP vezetővállalata, a német EOS új ügyvezető igazgatója, cége közeljövőjével kapcsolatban, szintén a fenntartható fejlődésről beszélt.

3dnyomtatas_fenntarthato.jpg

A 2018 áprilisában alapított brit Lancashire3D 3D szkennelő, nyomtató és „visszafejtve tervező” (reverse engineering) szolgáltatásokat nyújt. 2019 januárjában megnyílt első üzemében – nyomtatófarmjában – válogatott anyagokból készítenek a megrendelőknek printeket. Az anyagpalettán az ABS, a PLA és a műgyanta a legnépszerűbb, de tartósabb anyagokkal, például szénrosttal megerősített kompozitokkal és kemény műgyantával is dolgoznak.

A vállalat a prototípuskészítéstől a kis- és középszériás gyártásig számos tevékenységgel foglalkozik. A nyomtatófarm egyrészt több anyag feldolgozására ad lehetőséget, másrészt ügyfelek a helyszínen kaphatnak betekintést gyártófolyamatokba.

A Lancashire3D komolyan gondolja, hogy „ökológiailag felelős 3DP stúdióként” tartsák számon. A cél érdekében a gyártáskor keletkező műanyaghulladék 95 százalékát a helyszínen újrahasznosítják, nyomtatóanyagot készítenek belőle.

„Amennyit csak lehet, újrahasznosítunk” – jelentette ki a céget alapító és vezető Steven Pearson, majd hozzátette: „tudjuk, hogy a bolygó erőforrásai végesek, és mindannyiunknak nagyobb felelősséget kell vállalnia. Kormányok akcióterveket készítenek, fogyasztók változtatni akarnak az életvitelükön, a vállalatok, mint a miénk pedig segíteni szándékoznak nekik.”

Pearson „körkörös gazdaságban/gyártásban” gondolkozik: a felhasznált nyomtatóanyagot újrahasznosítják, majd megint nyomtatnak vele, a folyamat közben keletkező ipari hulladékot ismét újrahasznosítják, printelik, és így tovább.

Terveik szerint évi 165 kiló hulladékot reciklálhatnak. Fenntartható Sorozat nyomtatószál-gyűjteményük már e szellemben készült, egyelőre csak ABS, de hamarosan PLA változatok is lesznek benne.

Címkék: jövő környezetvédelem ABS PLA környezetbarát nyomtatás nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2015229482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása