HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Tonhalról mintáztak egy gyorsasági rekordot döntő vízalatti drónt

ferenck 2019.10.17. 08:00

A vízalatti élővilág sok kutatót megihlet, egyre többen igyekeznek halakhoz hasonlóan cselekvő robotokat fejleszteni. A gépek tevékenysége már nem merül ki az alámerülésből és a mélyben történő navigálásból, hanem a tanulmányozott állatokhoz hasonlóan próbálnak viselkedni, például mozogni is.

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói ezeket az elveket szem előtt tartva dolgozták ki SoFi robothalukat, és a Delfti Műszaki Egyetem ipari tervezőmérnöki stúdiumokat folytató diákja, Sander van den Berg diplomamunkája is tonhal mintájára úszó robot, egy drón.

3dnyomtatas_dron_1.jpg

A tonhal az óceánok egyik leggyorsabb állata (a sárgafarkú a 75 km/h-t is eléri), és a drón sem panaszkodhat (már ha képes lenne panaszkodni), mert másodpercenkénti 0,85 méteres sebességével kategóriájában csúcstartónak számít.

Egyelőre csak prototípus; teste olcsó és rugalmas printelt műanyagból, műanyaglapból, bőre puha szilikonból áll. Ez a test- és bőr-felépítés biztosítja a farok mozgását.

3dnyomtatas_dron0.jpg

A terv egyszerű elven alapul: a robot sebessége akkor nő, ha egyik része, a feje passzív, míg a másik, a farka/uszálya aktív. Az aktív rész számítógépes modellezéssel, a tonhalszerű úszás utánzásával készült. Ezzel a megközelítéssel van den Berg gyors és hosszú távú úszásra kalibrálta a gépet.

A mozgástípus miatt ilyen drónokat általában nehéz stabilizálni, de a holland egyetemistának sikerült. A problémát úgy oldotta meg, hogy az uszály aktív részeit szabályozó motort épített a „hal” fejébe.

Ez az uszályalapú mozgástípus több szempontból is előnyösebb, mint a klasszikusabb propellerszerű. Egyrészt hatékonyabb, másrészt gyorsabb, harmadrészt kevésbé veszélyes a vizek organikus létformáira, és magát a vizet sem bolygatja fel annyira.

Szintén fontos érv mellette, hogy nagyobb mélységben jobban kivitelezhető.

Vízalatti, különösen kevésbé félelmetes, halkülsejű drónokat kutatási célokra, búvárok segítésére, hajóvizsgálatra stb. használnak.

Címkék: robot

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1315157812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása