HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Fém- és műanyagcipők generatív tervezéssel

ferenck 2019.10.08. 08:00

Az additív gyártásnak nagy utat kell még megtennie addig, hogy a mindennapos fogyasztói termékek jelentős részét ezzel a technológiával hozzák létre, viszont napról napra valamivel közelebb kerülünk hozzá.

Jelenleg főként egyedi, személyre szabott és exkluzív termékekről beszélhetünk, a tömegtermeléshez csak a fémnyomtatás egyes ipari alkalmazásai közelítenek. Ezek a különleges darabok viszont egyre tetszetősebbek. Az egyik legizgalmasabb terület a divat; a ruhák, cipők és kiegészítők világa, futurisztikus és egyben természetes, komplex és közben letisztult formákkal. Ebben a közegben sok „korai befogadót” találunk, köztük a divatot és a csúcstechnológiát közös nevezőre hozó, 2018-ban debütált portlandi (Oregon) Ica & Kostika tervezőstúdiót is.

3dnyomtatas_shoes1.jpg

A vállalkozást azzal a céllal jött létre, hogy számítógépes tervezéssel alkossanak jövőbe mutató lábbeliket. Első munkájuk, a Micélium (a későbbi Exobiológia széria egyik darabja) egyrészt – igen drága – cipő, másrészt szobor, de szándéknyilatkozatként is értelmezhető. (A micélium a gombák szerveződésének fontos formája.)

Majdani viselője letölti az appot, aztán a lábáról feltölt képeket, amelyek alapján az algoritmus későbbi módosításokat, finomhangolást biztosító 3D-s szkeccst készít. Ezt követi a nyomtatás, végül jönnek az utómunkálatok. A cipő kifejezetten látványos, fennakad rajta a figyelem.

3dnyomtatas_shoes0.jpg

„Az ember az idők kezdete óta alkotó lény, ez az alaptermészetünk. Művészetünkben a múlttól a jövőig ívelő evolúció történetét akarjuk elmesélni. A 3D nyomtatás és az adatrögzítés legújabb eredményeinek fúziójával nemcsak cipőt készítettünk, hanem egy történetet is a folyamatosságról és az innovációról. Ez az első lépésünk” – magyarázzák az alkotók.

Munkáikban művészet és a legmagasabb szintű matematika integrálódik, középpontban a diszrupció, a létezés egyik kulcsa.

3dnyomtatas_shoes.jpg

„A Big Bang szétszakította a teret és az időt, és mindannyiunkban ott él az elszakadás vágya. Ilyenek vagyunk” – folytatják.

Az idén bemutatott Exobiológia sorozat a vízi élet és életet hordozó szerkezetek által ihletett négy darabból áll: Korál, Csikóhal, Micélium, Gerinc. Mindegyik kívánság szerint több stílusban, fém vagy műanyagformában rendelhető meg.

Például a Gerinc terve Csináld magad (DIY) és Fém változatban egyaránt beszerezhető. A 800 dolláros DIY verzió magunkon viselhető cipőszobor, a gerincoszlop mozdulataival teremt a láb körül folyamatos formát. Nejlonból, szelektív lézeres szinterezéssel készül.

A 2800 dolláros Fémet acélból, binder jetting technikával hozzák létre, később bronzot is beletesznek (60 százalék acél, 40 százalék bronz). Tömege a mérettől függ, 2,2 és 4,2 kilogramm között van.

Címkék: divat művészet cipő generatív tervezés

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9215113324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása