HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Az amerikai légierő blokklánccal teszi biztonságosabbá az additív gyártást

ferenck 2019.09.06. 08:00

A blokklánc (blockchain) napjaink egyik sokat vitatott, és egyre népszerűbb pénzügyi technológiája (fintech) biztonságosabbá, ugyanakkor átláthatóbbá is teszi a tranzakciókat.

3D nyomtatás és blokklánc, mint szolgáltatás (blockchain as a service, BaaS) egymásra találásához most az amerikai légierő egyik projektje adja a keretet. A projekt a SIMBA Chain vállalattal közösen, printelt darabok regisztrálásához és életciklusukon keresztüli nyomon követéséhez használják a technológiát.

A blokklánc adatbázisban minden egyes blokk az előzővel kapcsolatos referenciát és időpecsétet tartalmazó bejegyzés. A blokkokat algoritmusok rendezik kronológiai, titkosított lánccá, egyben lehetetlenné teszik a lánc újbóli elrendezését.

3dnyomtatas_blokklanc.jpg

A DARPA által támogatott SIMBA Chain az amerikai hadseregnek dolgozott ki biztonságos, hackertámadásoktól nem veszélyeztetett üzenetküldő és ügyletek bonyolításának helyet adó láncot. Elsődleges alkalmazása a Védelmi Minisztérium szárazföldi csapatok és főhadiszállásuk, hírszerző ügynökök és a Pentagon közötti kommunikációja.

Mivel a technológia a korábbiaknál nagyobb biztonságot nyújt, a 3D nyomtatás világában is felfigyeltek rá. A Moog, egy amerikai légi ipari és védelmi cég 2018-ban szerződést kötött a Nemzeti Gyártóközponttal, hogy a minisztériumnak additív gyártásra vonatkozó blokkláncos biztonsági megoldást dolgoz ki. A Wipro szintén fejleszt 3D nyomtatórendszereket célzó blokkláncos gyártóalkalmazásokat.

A légierő bonyolult ellátási láncon keresztül biztosítja az előretolt csapatok felszerelését és a kapcsolódó javításokat. Mivel a lánc komoly gyártásbiztonsági problémát jelent, és egyes hibák miatt ellenséges erők kényes információkhoz juthatnak hozzá, módosíthatnak kritikus adatokat, egyrészt elosztott gyártással, másrészt nagyobb biztonsággal lehet megakadályozni a bajt.

A SIMBA Chain decentralizálja a 3D nyomtatást, miközben az adatok integritását is megőrzi. A légierő blokklánc-prototípusa garantálja a nyomatok pontos követését, így a legtitkosabb 3DP tervek is elküldhetők előretolt csapatokhoz, kívülálló nem láthatja azokat.

Címkék: biztonság katonai alkalmazások

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4315030850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása