HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hamarosan jöhet az első színes sztereolitográfiás 3D nyomtató

ferenck 2019.07.31. 08:00

A fogyasztói elektronikai termékeket gyártó tajvani Kimpo Electronic Inc. 3D nyomtatásra szakosodott XYZPrinting részlegét 2013-ban alapították. Kezdetben desktop gépeket fejlesztettek, a piac ipari szegmensét megcélzó gépparkjukat 2017-től SLS, DLP és binder jetting technikával működő nyomtatókkal bővítik.

Jelenleg asztali és ipari nyomtatóik egyaránt vannak, hat év alatt messzire jutottak: a kezdeti 0 helyett ma már 15 különféle printerük üzemel.

3dnyomtatas_xyz.jpg

Az asztalikat az SLA (sztereolitográfia) technikával működő Nobel és Vinci szériák fémjelzik. Utóbbinak létezik színes változata, igaz, az FFF technológiát használ. A nyomtatóágy belsejében lévő tintasugaras fej színes cseppekkel kiegészített műanyagrétegekkel dolgozik.

Az XYZPrinting 2018 júniusában (at Egyesült Államokban pedig idén) szabadalmi oltalomra nyújtott be egy többszínű tárgyak előállítására alkalmas SLA 3D printer tervet. A dokumentumban úgynevezett „önszínező” megoldást mutatnak be. A gépet ipari alkalmazásokra szánhatják, ha lesz belőle egyáltalán valami.

3dnyomtatas_xyz0.jpg

A színeket illetően az FFF és a binder jetting is jócskán megelőzi a sztereolitográfiát, és a szabadalmaztatásra szánt módszerrel is csak monokróm-szerű 3D modellek nyomtathatók, azaz a jövőben nyilván születnek még hatékonyabb tervek.

A javasolt rendszerben a színt a fénymodul mellé helyezett színező modul adja. A műgyanta vagy világos, vagy színtelen lesz, vagy (a színes Vincihez hasonlóan) permetszerűen szórt szín határozza meg. Elképzelhető, hogy a printer előre meghatározott szín különféle árnyalatait dolgozza ki.

A kívánt színeket rétegről rétegre kell definiálni, és minden egyes pixelt figyelembe kell venni hozzá.

A technológia feltalálója az XYZPrinting részéről már több szabadalmi kérvényt beadott Peng-yang Chen.

A tényleges kivitelezésről egyelőre semmiféle információ nem szivárgott ki. Egyelőre nem tudni, hogy megvalósítják, de figyelembe véve az XYZPrinting eddigi tevékenységét és ambícióit, valószínűsíthető, hogy igen.

Címkék: szabadalom ipar Tajvan sztereolitográfia multi-colour

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5914980462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása