HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott ökofal

ferenck 2019.06.21. 08:00

A nagyméretű 3D nyomtatásról ismert berlini BigRep bemutatta a világ első teljesen printelt „zöld” falát, a BANYAN Eco Wallt.

A fal a BigRep Innovációs Tanácsadója, a NOWLAB és három tervező (Mirek Classen, Tobias Storz, Lindsay Lawson) közös alkotása, és egyelőre ugyan csak prototípus, de tökéletesen működik, a rajta és benne élő növényeket beágyazott vízellátó és szárítórendszer tartja fenn.

3dnyomtatas_nowlab.jpg

A szerkezetbe más környezetbarát megoldásokat is integráltak.

A multifunkcionális fal a növények fenntartása mellett a víz „ellátórendszereként” is működik. Eleve úgy optimalizálták, hogy a zöldek „a helyükre” kerüljenek, és az egész természetes elemekből felépített környezetbarát installáció legyen.

3dnyomtatas_nowlab0.jpg

Hasonló falakat korábban is építettek, a berlini alkotás különlegessége, hogy teljes mértékben 3D nyomtatással készült, míg az eddigiek fémből előállított locsoló- és szárítórendszereit beszerelték a nyomatba.     

Az alkotást növények részei, gyökereik, szirmaik és leveleik inspirálták, a működtető rendszer „mikrozuhanyt” tartalmazó belső csatornákból áll. Ezek a csatornák garantálják a növények hajszálpontos, automatikus öntözését. A fal bonyolult geometriáját generatív tervező szoftverrel alakították ki.

„A természet alapelveit ilyen összetett, intelligens és elegáns módon csak additív gyártással érvényesíthettük, hagyományos eljárásokkal, mint a fröccsöntés vagy a marás kivitelezhetetlen a komplexitásnak ez a szintje” – nyilatkozta Stephan Beyer, a BigRep vezetője.

Daniel Bünning, a NOWLAB ügyvezető igazgatója a generatív tervezőszoftver szerepét hangsúlyozta ki. A gyors iteratív folyamat rengeteget segített az optimalizálásban, és biztosította a szerkezet nyomtathatóságát, stabilitását. A beágyazott funkciókat, például a nagyvárosi vertikális mezőgazdaságban is hasznosítható öntöző- és szárítórendszert külön kiemelte.

Címkék: környezetvédelem környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3614902130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása