HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

German RepRap nyomtatóval optimalizál a BMW

ferenck 2019.05.09. 08:00

A gépjárműiparban a 3DP az egyik leggyorsabban terjedő technológia; az elmúlt 10, de különösen az utóbbi néhány évben többek között az Audi és a Ford jóvoltából vált egyre népszerűbbé.

A szektoron belül a BMW volt az egyik legkorábbi elfogadója; a német autógyártó már közel 30 éve él a technológia lehetőségeivel. 1990-től kezdtek el sztereolitográfiával konceptautókon és korai prototípusokon dolgozni, tervek kivitelezhetőségét próbálták a gyártás megkezdése előtt bizonyítani velük.

3dnyomtatas_reprap.jpg

A korai kísérletek sokat segítettek abban, hogy jelenleg szakszerűen tudják használni a 3DP-t. Ma már a tervezés és a gyártás több folyamatában alkalmazzák, járműveiket próbálják kényelmesebbé tenni vele.

A cég prototípuskészítés mellett alkatrészek gyártására is használja a technológiát.

3dnyomtatas_reprap0.jpg

Most a German RepRap vállalat x500 printerével dolgozik prototípus-készítésnél. A nyomtatógyártóval évek óta együttműködnek, több közös projektet jegyeztek. A jelenlegi közös munkával időt szeretnének nyerni, valamint bíznak a 3DP által garantált rugalmasabb gyártási folyamatban. Így könnyebb betartani a határidőket, megvalósítani (esetleg túlszárnyalni) a minőséggel kapcsolatos célokat, és persze megkurtítani a kiadásokat is. Különféle ötletek egyszerűbben kivitelezhetők, jóval nagyobb a tervezői szabadság, mintha hagyományos módszerekkel dolgoznának, és mindezek mellett 3D nyomtatással korábban kivitelezhetetlen formákat és alakzatokat is létrehozhatnak.

„A gyártási folyamatokban óriási megtakarítási potenciál rejlik. Additív gyártással rengeteg erőforrás, idő és pénz takarítható meg, ráadásul a termék-előállítás is optimalizálható” – hangsúlyozzák egy sajtóközleményben.

A German RepRap x500 printerét most kifejezetten a fejlesztést előkészítő szakaszban használják – alkatrészek és kiegészítők prototípusait nyomtatják vele, és közben gyártási és összeszerelési tapasztalatokra tesznek szert.

Az x500 elterjedt az autóiparban, amiben semmi meglepő nincs, mert az 500x400x450 milliméter építési területű gépet eleve erre a szektorra, valamint a légjármű-gyártásra és az egészségügyre tervezték.

„Az autóiparban az additív gyártás az egyik legfőbb prioritássá vált. A fejlesztés és a gyártás lassan már elképzelhetetlen a technológia nélkül” – áll a German RepRap sajtóközleményében.

Címkék: autó BMW RepRap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7714811634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása