HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hogyan gyorsítsuk fel a 3D bionyomtatást?

ferenck 2019.04.25. 08:00

Mesterséges szövetek előállítása a 3D bionyomtatás egyik legtöbbet kutatott területe. A technológia ígéretes, komoly egészségügyi alkalmazásokkal kecsegtet, csakhogy egyelőre lassú még.

A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem egyik csoportja új módszert javasol, amellyel felgyorsulna a bioprinting. Úgy állítanának elő szöveteket, mint ahogy a hamburgert lefagyasztják, azaz mélyhűtéses (kriogeniuks) alternatív megoldást alkalmazva növelnék a nyomtatási sebességet.

„Többrétegű kriolitográfia” (multilayer cryolitography, MLCL) nevű eljárásukról, kivitelezhetőségéről, egyszerű egységes szerkezetek gyártásáról nemrég publikáltak tanulmányt a Journal of Medical Devices tudományos lapban.

3dnyomtatas_bioprinting.jpg

Lényegében a 3D nyomtatási folyamatot dekonstruálják: a szerkezet nem egymásra printelt anyagrétegekből, hanem egyedi 2D rétegek szekvenciáiból alakul ki. A rétegeket párhuzamosan egymásra rakják és egyszerre lefagyasztják, majd 3D szerkezetté rakják és kötik össze. A folyamat kényes, a sikerhez több kihívást kellett abszolválniuk.

A biotintákat és hidrogélt használó hagyományosabb 3D bioprinting eljárásokkal összehasonlítva, az új módszer előnye, hogy fagyasztással az anyag megtartja a formáját, és a sejtek is élnek.

A kísérlethez módosított Flashforge 3D printert használtak, nyomatuk tíz rétegből áll. Összességében bebizonyították, hogy a technika működik, és alapul szolgálhat jövőbeli munkákhoz.

A kutatócsoport következő lépésben az MLCL folyamatot tervezi optimalizálni, és egyben meghatározzák a legelőnyösebb forgatókönyveket.

A kriogenika használatát mások, például az Imperial College London egyik kutatócsoportja is vizsgálja. A módszer egyelőre viták tárgya, egyesek nem osztják azt az álláspontot, hogy növeli a teljesítményt.

Címkék: orvosi bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6714782280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása