HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott szénrostokból készül a bicikliváz

ferenck 2019.04.16. 08:00

Több kerékpárt készítettek már 3D nyomtatással, a technológia a bicikliket is megújítja. A 3DP azért is előnyös, mert egyes különleges és bonyolult formák öntéssel vagy más hagyományos, sokszor részben manuális módszerrel kivitelezhetetlenek. A 3DP tette lehetővé kábeleket elrejtő és egyben a váz tömegét csökkentő belső részek kidolgozását is.

Aligha véletlen, hogy az első részben printelt darabokat Hollandiában jegyezték, de természetesen mások is alkalmazzák az additív megoldásokat.

3dnyomtatas_ardevo.jpg

Egyikük a szilícium-völgyi Arevo felismerte a 3D nyomtatás óriási lehetőségeit a kerékpár-készítésben. Robotizált gyártóplatformjukon ők állították elő a világ első elemekkel segített, minden terepre alkalmas nyomtatott biciklijét, szénrost-alapú vázzal.

Az eBike fejlesztése bebizonyította, hogy jócskán lerövidíthető a váz hagyományosan sokáig tartó kidolgozása.

A cég összeállt a különleges darabokat készítő Franco Bicycles-szel, és a mai printelt kerékpárokkal ellentétben, a világ első egyetlen darabban nyomtatott, szénszálas vázú eBike-ján, az eBike új szériájának első darabján (Emery ONE eBike) dolgoznak.

3dnyomtatas_ardevo0.jpg

A vázat az Arevo nagyteljesítményű biciklik számára mérceként szolgáló technológiája (az Arevo DNA AM) teszi különlegessé. A szénrost folyamatos elhelyezésével korábban soha nem látott szerkezeti integritás és stabilitás valósítható meg. Elérték, hogy a tervezéstől a végtermékig tartó eddig másfél éves folyamat néhány napra redukálódott, amellyel értelemszerűen a fejlesztési, előállítási költségek is drasztikusan csökkentek.

Az Arevo új létesítményében készült váz több szempontból is megújíthatja a kerékpárgyártást.

Egyrészt a módszerrel kivitelezhető a sorozatgyártás, a 3D nyomtatással, termoplasztikus anyagokból létrehozott kompozit összetételű részek az eddigi matériákkal összehasonlítva, keményebbek, tartósabbak és újrahasznosíthatók, míg azok nem.

A fáradságos manuális munkafolyamatot teljesen automatizált gyártási modell helyettesíti.

3DP-vel helyileg is készíthető kerékpár, így a lokális gyártók pozíciói megerősödhetnek, függetlenebbé válhatnak a területet eddig meghatározó, uraló nagy márkáktól.

Digitális technológiával nő a tervezői szabadság, bővülnek a lehetőségek, immáron teljesen személyre szabott, kívánság szerinti (on demand) biciklik is fejleszthetők.

„Az első kompozitalapú additív gyártással készült kerékpárral, az Emery ONE bevezetésével elkezdődött a globális kompozitalapú bicikligyártás átalakulása” – magyarázza Hemant Bheda, az Arevo társalapítója, elnöke.

Címkék: kerékpár személyre szabás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4314762576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása