HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3DP sorozatgyártás műholdakhoz és űrhajókhoz

ferenck 2019.03.25. 08:00

A Thales Alenia Space 2015-ben két koreai telekommunikációs műhold, a Koreasat 5A és 7 építéséhez használ printelt fémeket. A telemetrikus és vezérlőantenna méretes (45x40x21 cm) tartószerkezetét nyomtatják alumíniumból egy Concept Laser Xline 1000R gépen. Korábban ekkora antenna-tartószerkezetet eddig még nem készítettek Európában.

Az űrkutatás és a 3D nyomtatótechnológiák összekapcsolásának egyik meghatározó cége, a Thales Alenia Space a 2017-es TuekMenAlem MonacoSat óta minden műholdhoz ugyanazt a könnyű alumínium tartószerkezetet és reflektorillesztést használja.

3dnyomtatas_thales.jpg

A 2017-ben pályára állított Koreasat 5A és 7 óta a cég sorozatgyártásként alkalmazza a 3D nyomtatást. Új Spacebus Neo platformjukon minden telekom műholdhoz printelt alkatrészekkel dolgoznak.

Négy reakciókerék-tartót és 16 antenna kiegészítőt nyomtattak, a kerék-tartókat és négy kiegészítőt alumíniumból, a többi 12-t titánból. (A reakciókerekek nyomatékot biztosítanak a jármű számára, amellyel javíthatják a stabilitásukat és a világűrben kevés elektromos áram felhasználásával foroghatnak.)

3dnyomtatas_thales0.jpg

A 3D nyomtatással kb. 10 százalékkal csökkentek a gyártási költségek, a részek tömege pedig mintegy 30 százalékkal kevesebb, míg a teljesítményük javult.

A két alkatrészhez használt fémalapú porágy-fúziós technika lehetővé teszi a sorozatgyártást, miközben a darabok egyedibbé alakíthatók, méretre dolgozhatók ki. Ez a megoldás pontosan egybecseng azzal a ténnyel, hogy minden egyes űrmisszióhoz mások az elvárások, kívánalmak.

A nagyméretű (466x367x403 milliméter) reakciókerék-tartókat masszív Concept Laser Xline 2000R printerrel nyomtatták, és mindet be is építették az Eutelsat műholdjába.

A közeljövőben újabb printelt műhold-részek várhatók.

„A tervezéstől a végtermékekig, az Eutelsat teljes mértékben támogatja nyomtatott műhold-alkatrészek fejlesztését és használatát. Ezek a részek teljesen egyedi designjukról ismerhetők fel. A legszigorúbb minőségi szabványoknak való megfelelést a komponensek visszakövethetősége, a minőségvizsgálat közbeni átfogó tesztek garantálják” – nyilatkozta Philippe Sicard, az Eutelsat egyik mérnöke.

Címkék: titán műhold aluminium fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4614709759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása