HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kiváló minőségű acélötvözettel nyomtat az amerikai hadsereg

ferenck 2019.03.07. 08:00

Az amerikai hadsereg harci képességeket fejlesztő kutatólaboratóriumában speciális acélötvözetet dolgoztak át porágyas fúzióval (powder bed fusion) történő 3D nyomtatáshoz. A különleges paraméterekkel rendelkező új anyaggal kb. 50 százalékkal erősebb nyomatok készíthetők, mint a kereskedelmi forgalomban beszerezhetőkkel.

Katonai környezetben az additív gyártás radikálisan megváltoztathatja a logisztikát. A lényeg, hogy meghibásodott darabokat helyettesítő alkatrészek és más dolgok a helyszínen előállíthatók. A technológiát ugyan használják már, alkalmazásai azonban korlátozottak. A hadászati elvárásoknak megfelelő ultraerős fémalkatrészek gyártásával minden átalakulhat.

Nem kell többé teherautókon és más közlekedési eszközökön szállítani pótalkatrészeket, elég ha van egy 3D fémnyomtató, és a nyersanyagok rendelkezésre állnak, s máris bármi előállítható.

3dnyomtatas_usarmy.jpg

Az AF96 acélötvözetet eredetileg a légierő fejlesztette bunkerek bombázására. A kutatók porformában is kidolgozták a kivételesen erős és kemény anyagot, majd sikeresen printeltek belőle hagyományos gyártóeljárásokkal kivitelezhetetlen bonyolult formákat.

A laborban kifejezetten elégedettek az anyaggal, széleskörű alkalmazási potenciált látnak benne, többek között tankokhoz, harckocsikhoz használhatják. Ezeknek a járműveknek nagy része acél, azaz a meghibásodott részek bármikor helyettesíthetők az új ötvözettel, és még a minőség miatt sem kell aggódni, mert az AF96-tal minden jobb lesz.

Következő lépés az anyag katonai alkalmazásokra történő hitelesítése lesz.

Az amerikai hadsereg elsőszámú harci tankjához, az M1 Abrams gázturbinás hajtóművéhez már nyomtattak is a szellőzést segítő, remekül működő részeket, amivel a jármű további órákig, esetleg napokig hibátlanul működik. Hivatalosan persze csak hitelesítés után használhatják az anyagot.

Két hasznosítási forgatókönyvet képzelnek el. Az első csatatéri alkalmazások, alkatrészek kívánság szerinti helyettesítése, a második jövőbeli rendszerek.

A laborban jelenleg az ipari és az egyetemi partnerekkel közösen terveznek új ötvözeteket.

Címkék: jövő acél nyomtatóanyagok fémnyomtatás katonai alkalmazások

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5314668489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása