HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Szaruhártya-nyomat, Airbus és a világűr – a napokban történt

ferenck 2019.02.15. 08:00

A németországi Fraunhofer Lézertechnológiai Intézetben két 3DP technológiát, a digitális fényfeldolgozást (digital light processing, DLP) és a többfotonos polimerizációt (multiphoton polymerization, MPP) összekombináló printert fejlesztenek. A HoPro-3D munkanevű gép egyrészt növeli a 3DP termelékenységét, másrészt részletgazdagabbá teszi a nyomatokat.

3dnyomtatas_rovidhirek_stainlesssteel.jpg

Reneszánszát éli a rozsdamentes acél. Legutoljára a Desktop Metal kezdte forgalmazni sokféleképpen alkalmazható, ráadásul megfizethető árú 316L anyagát. Az új anyagot prototípuskészítésre és kisszériás gyártásra ajánlják. Orvosi felhasználásra, extrém hőmérsékleti viszonyok között, tengerekben egyaránt jól működnek a belőle készült, rozsdásodásnak tökéletesen ellenálló nyomatok.     

A szaruhártya-betegségek egyik legalapvetőbb kezelési módja az átültetés, de 70 érintett személyből csak egy részesül benne. A Newcastle Egyetem bionyomtatással készült szaruhártyája lehet a megoldás. A 4D bioanyagokból (biológiailag kompatibilis összetevőkből, élő szövetekből) printelt szerv részei önmaguktól állnak egybe.

3dnyomtatas_rovidhirek_feherje.jpg

Az ausztrál Wollongong Egyetem kutatói fehérjék kötésének tanulmányozására alkalmas modellt nyomtattak. A modell a folyamat vizualizálásában nyújt komoly segítséget.

Az Airbus 3D nyomtatással kapcsolatos két fontos bejelentést tett. Egyrészt a svájci Liebhett-Aerospace 3DP szériagyártással előállított termékeket készít az Airbus A350 XWB-hez, másrészt az Ultimakertől gépeket és szoftvert (Cura) vásárolnak. (Az Ultimaker hazai forgalmazója a FreeDee Printing Solutions.)

Autóipar és 3D nyomtatás egyre szorosabb szálakkal kapcsolódnak egymáshoz. A legújabb bizonyíték, hogy az indianai Andreotti Autosport nemzetközi versenycsapat szerződést kötött az egyik legfontosabb 3DP nagyvállalattal, a Stratasys-szel. Utóbbi versenyautó-alkatrészeket fog printelni.

3dnyomtatas_rovidhirek_nasa.jpg

A NASA a 3D nyomtatás élharcosai közé tartozik. Írtak már ki pályázatot printelt Mars-otthonokra, a technológiát használják a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) is, most pedig a Tethers Unlimited újragyártóját telepítették az ISS-en. A gép rendeltetése műanyagok 3DP céljából történő újrahasznosítása. Az így készült tárgyakat hosszabb űrküldetéseken fogják használni.

3dnyomtatas_rovidhirek_urhajo.jpg

Az Orbex brit űripari vállalat és a német SLM Solutions elkészítette a világ legnagyobb nyomtatott rakéta-hajtóművét. A szerkezetet egyetlen darabban printelték az SLM800 fémnyomtatón.

A francia hadsereg beszállítója, a Tengeri Csoport és a Centrale Nantes mérnöki iskola elkészítette a világ első nyomtatott teljes méretű, üreges légcsavarszárnyát. A szárny rendeltetése, hogy csökkentse a konténerhajók által okozott környezeti károkat.

3dnyomtatas_rovidhirek_milano.jpg

A londoni COS divatcég és Arthur Mamou-Mani francia építész 3D nyomtatással, bioműanyagokból készít pavilont a 2019-es Milánói Divathétre.

Címkék: űrkutatás divat építészet orvosi acél nyomtatók NASA Airbus Stratasys nyomtatóanyagok FreeDee Ultimaker nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr614625656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása