HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Antibakteriális orvosi műszerek gyártása a világűrben

ferenck 2019.02.07. 08:30

A NASA támogatja az Egyesült Államokban tevékenykedő chilei Copper 3D-t antibakteriális, mikrobák elleni orvosi műszerek Nemzetközi Űrállomáson (ISS) történő tesztelésében. A támogatást a cég az űrhajósok számára készülő eszközök fejlesztésére, hitelesítésére és mechanikai jellemzésére kapja.

A Copper eleve antibakteriális termékeket nyomtat; az FDA, az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal által engedélyezett PLACTIVE anyaguk például antibakteriális és réz nanorészecskék keveréke.

3dnyomtatas_copper0.jpg

Az alapötlet az úgynevezett aktív anyagok bevezetése a 3D nyomtatásba. Ezek az anyagok jelentősen javítanak a végső nyomat minőségén, jelen esetben a műszerek miattuk antibakteriálisak.

A réz nanorészecskék és más szállító/kontrolláló funkcióra használható elemek additív gyártással történő összekombinálásán alapuló új technológiájuk pozitív hatással lehet a NASA hosszútávú űrmissziói közben generálódó új kihívások megoldásában, például bonyolult sebesülések gyors kezelésében, fertőzések megelőzésében stb.

3dnyomtatas_copper.jpg

Hosszútávú űrküldetések jelentős kockázattal járnak az űrhajósok számára. Az extrém légköri feltételek egészségkárosodást okozhatnak. Az Európai Űrügynökség (ESA) által támogatott 2000-es HUMEX tanulmány írja le ezeket a biztonsági és egészségügyi kockázatokat. Azóta az ESA és más űrügynökségek számára ez az anyag az irányelvek gyűjteménye, a viszonyítási pont.

A Copper az ezeknél a küldetéseknél, például az ISS-en való hosszú tartózkodás, vagy a majdani Mars-utak során potenciálisan előforduló egyik egészségügyi problémára, az immunrendszer működési zavaraira is próbál megoldást találni. Egyelőre annyi ismert, hogy a zavarokat több tényező együtt válthatja ki: sugárzás, szinte mindennek ellenálló mikrobák, stressz, mikrogravitáció, megváltozott alvásszakaszok, elszigeteltség. A cég szerint azonban további tényezőket is figyelembe kell venni.

Címkék: űrkutatás orvosi NASA Nemzetközi Űrállomás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4514608432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása