HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A világűrben nyomtatnak mesterséges retinákat

ferenck 2024.02.02. 08:00

Világszerte kb. 1,5 millió személy szenved a látásvesztéshez vezető, ritka és gyógyíthatatlan genetikus betegség retinitis pigmentosatól. Az amerikai LambdaVision kutatói a Nemzetközi Űrállomás, az ISS laboratóriumában igyekszik megoldást találni rá.

A mikrogravitációs környezetben igyekeznek a látás jelentős részét visszaadó mesterséges retinákat gyártani. A munkát Northhrop Grunman huszadik kereskedelmi utánpótlás-szolgáltatások missziójához (NG-20) kapcsolják.

3dnyomtatas_mestersegesretina.jpg

Rétegről rétegre történő gyártási folyamatot terveztek fehérjealapú mesterséges retinák előállításához. 2018-ban már komoly támogatást kaptak űrkutatással és repüléssel foglalkozó vállalatoktól, szervezetektől (Boeing, ISS Nemzeti Labor stb.) a kísérlet megkezdéséhez.

A mikrogravitációs környezettől jobb minőséget várnak, mint ami jelenleg a Földön kivitelezhető. A probléma lényege, hogy bolygónk gravitációja ülepedést okozva, a használható implantátumok számát csökkentve, akadályozza a gördülékeny gyártási folyamatot.

Eddig nyolc ISS-misszióban voltak benne; főként a hardverre, automatizációra, képalkotó lehetőségekre és az ottani feldolgozásra, kontrollra összpontosítottak. Tíz tesztretina készült el, valamennyi visszakerült a Földre elemzésre. Az eredmények alapján pontosították a gyártási eljárást, a kutatók pedig vizsgálják az implantátumhoz az űrállomáson használt fehérje szállítási módját. Az ISS-re az NG-20 keretében por formájában juttatják el.

A LambdaVision összeállt a NASA-tól 7,7 millió dollár támogatást elnyert Space Tangoval. A cég sikeresen hitelesített egy mikrogravitációs gyártófolyamatot a mesterséges retinához. A LambdaVision két újabb NASA-ösztöndíjat kapott, az egyik a skálázásra, a másik gépi tanulásra vonatkozik. Mindkettő az űrbeli retinagyártást célozza.

A vizsgálatokat a Space Tango csúcstechnológiás CubeLab-jában kivitelezik, a tapasztalatokat a skálázáshoz/méretezéshez fogják hasznosítani.

Címkék: orvosi Nemzetközi Űrállomás gyártótechnológiák impantátum

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4918312149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása