HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Holdpor-utánzatból nyomtatott csavarokat és fogaskerekeket használnának a Holdon

ferenck 2018.11.29. 08:30

A jövő űrturizmusának egyik célpontja a Hold. A személyszállítás azonban költséges, az ellátással és a kényelmet stb. biztosító eszközökkel, például minden egyes csavarral pedig csak nő a tömeg, a tömeggel a kiadások, mert az űrhajó több üzemanyagot fogyaszt.

Kutatók, mérnökök hosszabb ideje töprengenek a szállítandó tömeg csökkentésén, és igyekeznek működő megoldásokat találni rá. Az egyik legnépszerűbb gondolat egyes részeknek az űrben és a Holdon történő gyártása, amelyhez holdport vagy holdkőzetet, regolitot használnának.

3dnyomtatas_moondust.jpg

Az Európai Űrügynökség, az ESA évek óta kísérletezik regolit nyomtatásával, a legutóbbi eredmények az anyagból eddig legrészletesebben kidolgozott részeknek számítanak.

„Regolitutánzattal még nem sikerült ilyen nagy felbontást, ennyire pontos nyomtatást kivitelezni. Újabb lehetőségek nyílnak meg. Az adott darab méretpontossága életbevágó, ha például szerszámokat vagy törött alkatrészeket kell helyettesíteni a holdbázison” – nyilatkozta Advenit Makaya, az ESA egyik anyagtudományi szakembere.

3dnyomtatas_moondust0.jpg

A nagyfelbontású nyomatok az osztrák Lithoz vállalat munkái. A cég 2011 óta foglalkozik profi kerámianyomtatással, és mivel a kerámia emlékeztet a regolitra, egyértelműen rájuk esett a választás. Technológiájuk, a litográfia-alapú kerámiagyártás (LCM) az SLA módosított változata – a fotopolimereket különféle anyagokkal, például alumíniummal, cirkónium-oxiddal keverik, majd rétegről rétegre fénnyel dolgozzák meg. Ezt követően kerül sor a szinterezésre.

Az LCM technológiát alkalmazták a regolitra is, és mutatós csavarokat, fogaskerekeket, fúvókákat printeltek.

„Kerámianyomtatásban szerzett szakértelmünknek köszönhetően, célunk hamar megvalósult. Meggyőződésünk, hogy hatalmas lehetőségek rejlenek a kerámia-alapú holdi additív gyártásban” – magyarázza Johannes Homa, a Lithoz vezérigazgatója.

Holdporból csavaroktól kezdve bútorokig, házakig sokféle tárgy készíthető. Az eredmény: egyrészt csökken az utazás üzemanyag-költsége, másrészt nő az ott tartózkodók kényelem- és biztonságérzete. A magyarázat egyszerű – nem kell várni a földi szállítmányra.

Címkék: kerámia Hold ESA nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6614396736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása