HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A Facebook száműzi a fegyvernyomtatást

ferenck 2018.08.13. 08:30

A szabad fegyverviselet harcos jogvédője, a kriptoanarchista Cody Wilson 2012-ben kezdett el printelhető pisztolyokat reklámozni, azóta ő a terület legismertebb képviselője, emblematikus arca. Cége, a tűzfegyverek nyomtathatóságával és a kapcsolódó információszolgáltatással foglalkozó Defense Distributed 2013-ban tette online közzé a Liberator pisztoly digitális fájljait.

A Trump-adminisztráció júliusban úgy döntött, hogy Wilson augusztustól online megoszthat fegyverterveket. Nyolc szövetségi állam (Washington, Connecticut, Maryland, New Jersey, New York, Oregon, Massachusetts, Pennsylvania) és Washington DC rögtön be is jelentette: törvény útján támadja meg a döntést.

3dnyomtatas_facebookban0.jpg

De térjünk vissza 2013-ba!

Eleinte veszélytelennek tűnő, inkább játékfegyverek fájljai keringtek a világhálón, a technológia fejlődésével viszont egyre jobb minőségű és veszélyesebb darabok állíthatók el, többen kísérleteznek alkatrészekkel, hangtompítókkal, lövedékekkel stb.

A 3DP ismert nagyvállalatai a kezdetek óta elzárkóznak.

Közben a szabályozás is szigorodott, egyes gépekbe (előbb-utóbb természetesen kijátszható) biztonsági programokat építenek be, egyes reptereken mesterséges intelligenciával felturbózott radarszkennerek érzékelik, Kaliforniában regisztrálni kell a nyomtatott lőfegyvereket, Philadelphiában betiltották a fegyverprintelést, 2016-ban egy japán középiskolai tanár két év börtönt kapott érte, de Ausztrália és más országok törvénykezése is beszigorodott.

3dnyomtatas_facebookban.jpg

A Facebook egyik szóvivője a napokban bejelentette, hogy a legnagyobb közösségimédia-hálózatról törölni fogják a nyomtatott fegyverek digitális fájljait promótáló posztokat.

A bejelentés előtt egy amerikai szövetségi bíró ideiglenes megszorítással korlátozta printelt puskák, pisztolyok stb. internetes közzétételét.

„A tűzfegyverek 3D nyomtatásával kapcsolatos tanácsadás közösségi szabályzatunk alapján nem engedélyezett. Ennek megfelelően minden ilyen tartalmat eltávolítunk a Facebookról” – áll a nyilatkozatban.

A szabályzat kimondja, hogy magánszemélyek között tilos tűzfegyverek, köztük fegyverrészek és töltények vásárlása, eladása, ajándékozása, cseréje és átruházása.

Egyes oldalak (CodeIsFreeSpeech, Defense Distributed stb.), mégsem tűntek el a világhálóról, a Facebook viszont blokkolja, hogy a platformról elérhetők legyenek. A linkeket megosztani szándékozók hibaüzeneteket kapnak – nemcsak a Facebookon, hanem a cég tulajdonába tartozó Messengeren és Instagramon is.

Egyelőre nem tudni, hogy a posztok mellett az érintett oldalakat is törölni fogják vagy sem. A Facebook mindenesetre dolgozik az ügyön, és komoly szigorítások várhatók.      

A nyomtatott fegyverek egyébként még mindig nem jelentenek komoly veszélyt, ráadásul, ha valaki be akar szerezni egyet, sokkal egyszerűbb és biztonságosabb módon hozzá tud jutni, nem kell nyomtatnia. Printelt pisztolyok, puskák még semmilyen szinten nem helyettesíthetik a hagyományosabb eljárásokkal készülteket.

Tíz év múlva más lehet a helyzet.

Címkék: fegyver szabályozás Facebook

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3514176763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.08.14. 00:23:50

Örült, aki csak kísérletezik is ilyennel.

retkeslaci 2018.08.14. 05:23:30

@Kinai cuccok blog: bizony, örült. Örül, hogy sikerült neki barkácsolni valamit és az működik.
Én is örülnék.
3D nyomtatóval egy plesztik valamit tudsz nyomtatni. Aminek lehet csavar, kilincs, csillár, műf@sz vagy éppen pisztoly formája. Ennyikeh!

Amerikában a saját kezűleg otthon készített fegyvert sose kellett regisztrálni, engedélyezni. Egyetlen kikötés, hogy nem adhatod el. Tehát eddig is készíthettél a Texasban az esztegagépeden otthon magadnak egy puskát, sorozatszám nélkülit, csak azt nem hozhattad forgalomba. Tudom, ezt egy magyar sutyerák agyban nem tudja feldolgozni, hogy azt csinálsz, amit akarsz és amíg mást nem bántasz vele, addig senkit se érdekel.

Neked nyilván semmit se mond a szabadság szó. Úgy általában Kelet-Európában nem nagyon van ehhez elég civil kurázsi. A jóságos nanny state majd eldönti helyetted, hogy mit tehetsz és mit nem. Te elfogadod a billogot, a listázást, a nyilvántartásokat, a parancsot, a hatalmaskodást.

Érdekes, hogy mondjuk a cseheknél, osztrákoknál nem fegyverfóbiások az emberek és a politika.

Tilcsákbe! Ez a zsigeri reakció mindenre. Aztán csodálkoztok, hogy lassan minden életviszonyotokba beszüremkedik az állam.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.08.14. 09:15:01

@retkeslaci: Ezt alaposan túlgondoltad, csak a legnyilvánvalóbb dolgot felejtetted ki, hogy az otthonra is kapható technológia erre nem alkalmas.
Ugye nem terveztél és nyomtattál még semmit 3D-s nyomtatóval?
A zsigeri reakció pedig részedről volt adott, hogy egyből támadsz arra, ami neked nem tetszik. A szabadság meg véleményszabadságot is jelent, ha már felhoztad...

retkeslaci 2018.08.14. 10:23:47

@Kinai cuccok blog: te voltál az, aki őrültnek neveztél mindenkit, aki ilyennel kísérletezik.
Én neg felvilágosítottalak arról, hogy Amerikában te otthon magadnak csinálhatsz fegyvert és az teljesen legális még sorozatszám nélkül is, csak nem forgalmazhatod. Tehát ha a mostani 3D printer technika erre nem is alkalmas, pár év múlva az lesz és szerintem ezzel sincs semmi gond.
Ahogy ma is forgalmaznak cégek 80%-os készültségű AR-15 lower receivert, otthon meg kiforgácsolod magadnak a maradék 20%-ot és USA-ban totál legális fegyvered van. Mégsincs ezekkel probléma.
Tehát a 3D fegyvernyomtatás körüli hiszti megintcsak azt mutatja, hogy vannak, akik megpróbálják visszaforgatni az idő kerekét.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2018.08.14. 10:38:47

@retkeslaci: Egy szót nem ejtettem arról, hogy Amerikában legális-e fegyvert csinálni, jó dolog-e ez a szabályozás, vagy hogy ki lehet-e forgácsolni és hogy mi lesz 3-5-20 év múlva. Ezeket mind te gondolod bele.
Én csak azt írtam, hogy őrült, aki egy otthon nyomtatott műanyag pisztolyba éles lőszert rak.
Mert a huszonéves legálisan vesz lőszert, otthon kinyomtat valamit, belerakja, aztán utána az ügyeleten rakják helyre az arcát.
Ez nem egy fogaskerék kategória, amit ha kinyomtatsz és nem működik vagy eltörik, akkor rájössz, hogy erre nem alkalmas.

yerico1 2018.08.15. 12:19:18

Sosem a műanyag pisztolyba rakják a lőszert, hanem a műanyagot erősítik fém alkatrészekkel, hogy elviselje a terhelést. A sima műanyaggal nem próbálkozik értelmes ember, az tény, mert egy dolog, hogy azonnal szétmegy, de ha mázlija van, akkor csak a nyomtatott pisztoly megy szét.
Meg lehet nézni egy Glockot, vagy más hasonló műanyag tokos fegyvereket, nem véletlenül vannak mind 700 gramm fölött kivett tárral. Az acél ugyanis ott is acél, és van tömege. A robbanást és a keletkező hirtelen nagy nyomást ma még csak fém tudja végzetes roncsolódás nélkül megfogni. De még a gázriasztók esetében is mindenütt fém alkatrészek azok, amik nagy terhelésnek vannak kitéve, pedig ott jóval kisebb erőhatás éri a pisztolyt.

yerico1 2018.08.15. 12:23:22

Na meg ha valaki lőtt már fegyverrel, akkor tudja, hogy a lövések folyamán rengeteg hő is keletkezik, amit át fog venni a fegyver is. 30-40 gyors lövés után nem szívesen fogdosom pisztoly csövét sem, mert kezd forró lenni. Van fenn egy video a neten, amikor isis-es emberke menőzött, és ellőtt 100 lövést a géppuskájával, majd odaadta a testőrének, hogy vigyázzon rá. Az rámarkolt a csőre, és hirtelen eldobta, mert szétégette a kezét. Na, ebből kiindulva, és abból, hogy a 3D nyomtató hőre lágyuló műanyagot használ, megint érdekes következtetések jönnek ki.

John J Barron 2018.08.15. 18:33:20

@retkeslaci: Sajnos fején találtad a szöget. Mi nem ilyenek vagyunk, nálunk nincs hagyománya az egyéni felelősségvállalásnak, ahogy azt mondjuk az alapító atyák leírták.

Szerintem senki sem tudja megmondani, hogy melyik út a helyes, de a klasszikus liberális gondolkodás egyszerűen kevesebb korlátozással ért el láthatóan jó eredményeket.

(Kevesen vagyunk itt olyanok, mint ahogy te is gondolkozol ebben a témában és már reményt sem látok arra, hogy belátható időn belűl Európában valami hasonló épülhessen ki, mint a Függetlenségi háború után odaát. És ennek semmi köze az aktuális kormánypárthoz. Nálunk sajnos A "liberális" párt is csak modern európai értelemben volt liberális, abból meg lehet más kér, szerintem te meg én, meg a hozzánk hasonlóak nem.)

John J Barron 2018.08.15. 18:43:33

@Kinai cuccok blog: A te nézőpontodból abszolút lehet hogy őrült. De nem csak a te nézőpontod érvényes. SZerencsére nem te vagy én vagyunk azok akik eldöntjük, hogy mi az őrült és mi nem az.

(Főleg a lőfegyvertartás elleni írtózás érthetetlen teljesen számomra. Azt hogy mivel szeretném megvédeni a családomat és a tulajdonomat miért kellene más orrára kötnöm? De ha még elemibb módon közelíted meg, akkor egy általad megszerzett/kitalált információ alapján egy anyagot valami mássá formázol a saját idődben, a saját gépeden, saját magad. És ez van aki szerint tilos kellene legyen. Felfogja ezt valaki, hogy mekkora hatalmat akarunk adni az államnak?)
süti beállítások módosítása