HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Különleges nyomtatott épület a Marson

ferenck 2018.08.01. 08:30

A NASA 2014-ben indított 3D Nyomtatott Lakóhely versenyével fenntartható otthonok tervezésére buzdítja a jelentkezőket, és a Holdon, a Marson vagy más bolygókon is megvalósítható terveket vár. Az ötletek kivitelezését általában új technológiákkal, például 3D nyomtatással és amennyiben lehetséges, helyi anyagok hasznosításával képzelik el.

Additív gyártás és világűr évek óta összekapcsolódik. A Nemzetközi Űrállomáson speciális printerrel dolgoznak, a kozmosz kolonizációját, például a mitikus Mars benépesítését pedig sok csúcstechnológia együttes alkalmazásával képzelik el.

3dnyomtatas_mars_1.jpg

A versenyen a harmadik szakasz első szintjének második helyezettje, a New York székhelyű AI spacefactory (MI űrgyár) vizionárius terve alapján helyben, azaz a Marson található sziklákból kivonatolt és átalakított bazaltrostok és ott gyártott újrahasznosítható bioműanyag, PLA keverékéből- bazaltrosttal megerősített PLA-ből, bf-PLA-ből – húznák fel a MARSHA (MARS HAbitat) nevű vertikális szerkezetet.

Az anyagot azért is ajánlják, mert a műanyagok közül a PLA-re a legkevésbé jellemző a hőhatásra kialakuló tágulás. Mivel bioműanyag, nem bocsát ki mérgező mikrorészecskéket, és alacsony vezetőképessége szintén fontos környezetkímélő szempont.

3dnyomtatas_mars0.jpg

A szénrosthoz és a kevlárhoz (aramidok közé tartozó poliamidhoz) hasonlóan erős, remek húzószilárdságú bazaltrost előnye a másik kettővel szemben, hogy könnyebb előállítani.

A bolygó belső atmoszférikus nyomására optimalizált függőleges hengerformájú épület szakítás az eddigi alacsony vagy földalatti dómszerű szerkezetekkel. A kivitelezéséhez terepjáróra szerelt és robotkarral ellátott 3D nyomtatót használnának.

A lakóteret egyedi kettős kagylószerű rendszer védené az extrém időjárástól. Hasznosítható belső terei négy szinten helyezkednek el, elrendezésük eleve a mobilitásra ösztönöz, a tervezők mindent megtesznek, hogy a majdani lakók ne érezzék egyhangúnak a közeget.

A két kagyló közötti résszel és a tágas ablakokkal, valamint a tetőszerkezet kidolgozásával a lehető legtöbb természetes fény jut az épületbe. A különlegesen kialakított lépcsők organikusan illeszkednek az egészbe, és növelik a térérzetet.

Címkék: űrkutatás űrhajózás Hold NASA nyomtatóanyagok holdkőzet PLA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5314147255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása