HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Robotkesztyű 3D nyomtatáshoz

ferenck 2018.07.26. 08:30

Kép a közeljövőből: a General Motors (GM) michigani összeszerelő üzemének munkásai bionikus kesztyűben (Robo-Glove, Robo-kesztyű) dolgoznak, és szerelnek össze 3D nyomtatással tömegesen gyártott alkatrészeket. Robotika és 3DP ezúttal nem printerbotokban, intelligens és önszaporító szerkezetekben, hanem az ember-gép szimbiózis új formájában, különleges humán interfészen keresztül kapcsolódik össze.

A sokak számára sci-fibe illő jelenetben semmi tudományos-fantasztikum nincs, mert a GM, a NASA és a viselhető (wearable) technológiákkal foglalkozó Bioservo két éve indult projektje, a kicsit külső mechanikus, robotikus vázra, exoskeletonra emlékeztető bionikus kesztyű elkészült.

3dnyomtatas_robotkez0.jpg

A kesztyű újabb fontos állomás az ember-gép/robot együttműködés történetében. Mint minden technológia, ez is hatékonyabbá teszi a munkát, viselője többre lesz képes, tovább dolgozhat. Rendszert alkot a „puha extraizom” technológiából, övre szerelhető elemekből, kontrollerekből, kiegészítő gombokból és periferiális érzékelőkből álló géppel.

A GM michigani Delta összeszerelő üzemében három év alatt 3 millió dollárt takarítottak meg a 3D nyomtatásnak köszönhetően. Kiderült: alkatrészek előállítása hatékonyabb a technológiával, mintha kiszerveznék a munkafolyamatot.

3dnyomtatas_robotkez.jpg

Például egy motorok kivitelezésénél használt szerszámot darabonkénti 3 ezer dollár helyett 3-ért gyártottak. Kisebb alkatrészektől prototípusokig, működő darabok teljes nyomtatási folyamata utómunkálatokkal együtt általában három nap, a tervezés három óra.

Az üzemben sokféle tárgyat készítenek változatos alkalmazásokhoz.

A dolgozókat plusz fizikai izomerővel ellátó bionikus kesztyűvel még gyorsabb és eredményesebb lesz ez a munka. Csökkenti az ínekre nehezedő nyomást, így az ujjak és a csukló deformálódását is, azaz jelentősen javít nehéz és ismétlődő feladatokat végző személyek munkakörülményein, összességében pozitív hatása lesz a munkások egészségére.

A GM több összeszerelő üzemében, a 3D nyomtatással együtt tesztelik, kíváncsiak, hogy mit lehet elérni a két technológia összekombinálásával, bionikus-mechanikus gép és humán munkaerő szintézisével.

A cég hamarosan – minimum négy hónapig tartó – pilotprogramot indít az új kesztyűvel.

Címkék: jövő robot NASA General Motors

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1214133151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása