HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Az Európai Parlament erősebben szabályozná a 3D nyomtatást

ferenck 2018.07.24. 08:00

Az Európai Parlament szakértők szerint ellentmondásos és a szabályozás erősödését hozó határozatot hozott a 3D nyomtatásról. A kacifántos „Háromdimenziós nyomtatás, kihívás a szellemi tulajdonjogok és a polgári jogi felelősség területén” című anyagot 631-en szavazták meg, 27-en ellene voksoltak, 19-en tartózkodtak.

A gépgyártó iparágak érdekeit képviselő európai szervezet, az additív gyártást promótáló CECIMO azonnal reagált a határozatra. Felszólítják az uniós intézményeket, hogy szabályozási szempontból tegyenek éles különbséget a technológia üzleti és fogyasztói, B2B (business-to-business) és B2C (business-to-consumer) használata között.

3dnyomtatas_europa.jpg

Az Európai Parlament határozata kiemeli a 3D lehetőségeit, fejlődését, viszont rámutat, hogy – szerintük – egy kulcstényező, a kielégítő szabályozás hiánya hátráltatja a még nagyobb fejlődést és széleskörű elfogadást.

A szakmai nyilvánosság ellentmondásosan ítéli meg a határozatot, például a FabLabs szerint „áldás a feltalálóknak.”  

3dnyomtatas_europa0.jpg

Mások kiemelik, hogy a 3D nyomtatóhasználat szabályozása főként a légjármű-iparban, valamint az orvosi/fogorvosi szektorban segíti a technológia alkalmazásait, és új kutatásfejlesztési lehetőségekkel kecsegtet.

A szabályozás mindkét területen nélkülözhetetlen, mert személyek és közösségek biztonságát növeli. A légjármű-iparban az additív gyártás lassabban terjedt el, de ma már egyértelmű hajtóerő – hangsúlyozza a CECIMO.

A LEAP sugárhajtómű-sorozat és printelt üzemanyag-fúvókák tanúsítási és minősítési eljárása látványos példák a technológia terjedésére, elfogadására. Azért volt nagy szükség rájuk, mert más módszerekkel nehezebb lett volna a kivitelezés. A CECIMO szerint azonban az sem lenne üdvözítő, ha az iparág versenyt futna az idővel, és minden kritikus alkatrészt 3D nyomtatással állítana elő. Esetleges meghibásodások és következményeik hosszú évekre hátravethetnék a fejlődését.

A CECIMO hangsúlyozza, hogy az érintett területeken belül már foglalkoznak is additív gyártófolyamatok szabályozásával.

Címkék: jövő szabályozás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2914128851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása