HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatótechnológia megújítja a kerékpárokat

ferenck 2018.07.17. 08:30

A közel százéves szakmai tapasztalattal rendelkező brit kerékpárváz és alkatrész-gyártó Reynolds fémnyomtatást használva dolgoz ki méretre alakítható rozsdamentes acél és titán vázrészeket, és áramvonalasítja a kerékpáripar gyártófolyamatait.

A cég a kereslet változására reagálva, annak eleget téve igyekszik funkció (út, túra, hegyi kirándulás) szerinti bicikliket készíteni. Sok felhasználó maga akarja létrehozni, személyre szabni a járgányát, ők a Reynolds egyik célcsoportja. Kereteket és mechanikus részeket vásárolnak, hogy aztán összerakják saját maguknak.

3dnyomtatas_bicikli.jpg

3D fémnyomtatással, rozsdamentes acél és titán printelésével nemcsak egyedi komponensek dolgozhatók ki, hanem a gyártófolyamat is rövidebb. A csövekkel kevesebbet kell bíbelődni, a vázak pedig strapabíróbbak. Más technológiákkal lehetetlen lenne megvalósítani ezeket a személyes userekre méretezett megoldásokat, ráadásul a felhasználói élményt is jelentős mértékben növelik.

A 3D nyomtatás azért is előnyös, mert egyes különleges és bonyolult formák öntéssel vagy más hagyományos, sokszor részben manuális módszerrel kivitelezhetetlenek. A 3DP tette lehetővé kábeleket elrejtő és egyben a váz tömegét csökkentő belső részek kidolgozását is.

3dnyomtatas_bicikli0.jpg

Ha kevesebb idő és pénz megy el a gyártásra, és a részek személyre és funkcióra dolgozhatók ki, sokkal olcsóbban vásárolhatunk tetszetős és jó teljesítményű bicikliket.

A szoftverrel vezérelt additív gyártással foglalkozó kaliforniai Santa Clara székhelyű Arevo szintén felismerte a 3D nyomtatás óriási lehetőségeit a kerékpár-készítésben. Robotizált gyártóplatformjukon ők állították elő a világ első elemekkel segített, minden terepre alkalmas nyomtatott biciklijét, szénrost-alapú vázzal.

Az eBike fejlesztése bebizonyította, hogy jócskán lerövidíthető a váz hagyományosan sokáig tartó kidolgozása, 3D nyomtatással helyileg is megoldható, és összességében jelentősen csökkennek az előállítási költségek.

A BMW új motorkerékpár alvázát készíti fémprinteléssel.

A kerékpár-iparban egyelőre szórványos a 3DP és az okos anyagok használata, viszont a kezdeti sikerek egyértelműen arra utalnak, hogy ezekkel a technológiákkal megváltozik a termelés és a gyártás.

Címkék: kerékpár titán acél alkatrészek fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6314115067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása