HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás önállóan fejlődő robotokhoz

ferenck 2018.07.16. 08:30

Autonóm Robotevolúció (ARE) a neve a Bristoli Robotikai Labor (BRL), a York Egyetem, az Edinburgh Napier Egyetem és az Amszterdami Szabadegyetem hosszú előzetes kutatást követően idén indult négyéves projektjének. A kutatók 3D nyomtatórendszert fejlesztenek, amellyel extrém nukleáris közegekre alkalmas autonóm robotokat hoznak létre.

A projekt egyben az idegen és szélsőséges környezetekben működő gépekre kidolgozott új tervezési megközelítés tesztje is.

3dnyomtatas_robot.jpg

„Radikálisan új módszerrel valósidőben és valódi térben együttesen evolválunk robottesteket és agyakat” – magyarázza a robotetikával foglalkozó Alan Winfield professzor (BRL).

A Laborban építik a kifejezetten a projektre kitalált, „szülészeti klinika” nevű 3D nyomtatórendszert.

3dnyomtatas_robot0.jpg

De miért „szülészeti klinika”?

Mert a gép ad „életet” a pici mobil robotoknak…

Előre megtervezett és legyártott elektronikai részeket, érzékelő és aktuátor modulokat használnak, ezek az eszközök felelősek a gép motorjának működéséért. A hardvert a nyomtatófolyamatba integrálják, hogy új hibrid architektúrát dolgozzanak ki a robotok külsejéhez.

Ezt követően a robotokat „óvodában” gyakoroltatják, majd atomerőmű-utánzaton tesztelik őket. A közben automatikusan összegyűjtött információk alapján intelligensebb robotterveket evolválnak.

Valódi robotok evolúciós fejlesztése lassú és erőforrás-igényes folyamat. A legfittebbek genomjait összekombinálva hozzuk létre a robotgyerekek következő generációját, hogy sikeres generációkon keresztül újabb tervekhez jussunk” – folytatja Winfield, aki azt is elárulta, hogy nem tudja, hogyan néznek majd ki az általuk fejlesztett robotok, mert az evolúció során bármilyen testformává és szerkezetté összeállhatnak.

A robotnyomtatás automatizálása is az ARE hosszútávú céljai közé tartozik. A kutatók szerint így hozhatók létre kihívásokkal teli, dinamikus környezetekben hosszú ideig működő evolúciós autonóm robot-ökoszisztémák. A valódi (fizikai) és a virtuális gépek tesztjéhez az Edinburgh Napier Egyetemen most fejlesztik a szoftvert.

Címkék: robot mesterséges intelligencia modularitás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4414114827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása