HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Víztisztítás és 3D nyomtatás

ferenck 2018.07.10. 08:30

A híres szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) kutatói által alapított Nano Sun víztechnológiai startup 3D nyomtatóüzemet nyitott egy új membránfajta gyártására, amellyel ötször gyorsabban szűrik meg a vizet, mint a hagyományos polimer- és kerámiamembránokkal.

Utóbbiak gyártásához savakat használnak, hogy a polimer lyukacsosabbá váljon, és működjön szűrőként. A szingapúri cég alternatívaként többmillió egymásra rétegzett nanorostból összetömörített vékony membránt kínál.

3dnyomtatas_vizszures.jpg

A Nano Sun a létesítmény július 5-i megnyitásakor bemutatót tartott az ipari szabvány, a hagyományos vízszűrő membránokban használt, hőre lágyuló, speciális fluor-polimer, a PVDF (polivinildén fluorid) nyomtatásából. A bemutatóhoz saját printert használtak, és másodpercenként többmillió PVDF nanorostot készítettek, amelyeket segédanyaggal ultravékony membránlappá tömörítettek.

Egy rost ötször vékonyabb egy hajszálnál.

3dnyomtatas_vizszures0.jpg

Az újfajta membránon nagyobb a szennyezőanyagok kiszűrésére használható felület, a vízmolekulák pedig gyorsabban átfolynak rajta. A szerkezet a rétegzett rostok sűrűségétől és vékonyságától függően mikroszűrő és ultraszűrő membránokká is átalakítható.

A kevésbé törékeny és kevesebb karbantartást igénylő membrán hatására kisebb szennyvíztisztító üzemek építhetők, és a méretcsökkenés a költséghatékonyabb föld- és infrastruktúrahasználatot, és olcsóbb munkát is jelent. A közeljövőben napi 600 négyzetméter membránt terveznek gyártani, így négy nap gyártás elég egy átlagos tisztítóüzem ellátásához.

A Nano Sun beszámolója alapján félvezetőkkel foglalkozó két szingapúri multi és egy napi 20 millió liter vizet szűrő kínai szennyvíztisztító lesznek a következőgenerációs membránok első vásárlói. Ezekkel az ügyfelekkel a startup évi bevétele eléri a 10 millió szingapúri dollárt (1 szingapúri dollár kb. 203 forint), ami egyben azt is jelenti, hogy a Nano Sun az NTU eddigi legsikeresebb leányvállalata.

A következő három évben a mostani 18 mérnökről 80-ra kívánják növelni az alkalmazottak számát, míg membránalkalmazásaik Szingapúr és Kína mellett Indonéziában és a Fülöp-szigeteken is elterjedhetnek.

Címkék: nanotech víz környezetbarát technológiák Szingapúr környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5414101183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása