HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

DNS-nyomtatás egy éjszaka alatt

ferenck 2018.06.26. 08:30

Egyre nagyobb üzlet a DNS-szintézis, cégek világszerte rendelnek egyedileg kidolgozott géneket, amelyeket gyógyszerek, ipari enzimek, vegyszerek, mikrobák stb. gyártásához használnak fel. Különféle laborokban növényekbe és állatokba injekciózott szintetikus géneket, CRISPR-alapú új gyógyterápiákat tesztelnek.

Egyes kutatók az információ DNS-en történő tárolását is javasolják – nem véletlenül, mert egy gramm kb. 50 millió DVD mennyiségre elegendő, és ezzel a megoldással az adatok hosszú évszázadokig megmaradnak.

3dnyomtatas_dns.jpg

A tervek megvalósításához viszont sokkal több DNS-szál kell, mint amennyit a biotechnológiában használnak. A technológiák szintén hátráltató tényezők – a mostani DNS-szintézis módszert 1981-ben dolgozták ki, és még kis génekhez is sok idő kell, elkészítésük költséges, és a végeredmény sem mindig pontos.

A Kaliforniai Berkeley Egyetem (UC Berkeley) tudósai mérgező vegyszerek nélküli és a bevett mai technikánál pontosabb módszert dolgoztak ki DNS-szekvenciák előállítására. Módszerükkel ráadásul olcsóbb és gyorsabb is a folyamat.

3dnyomtatas_dns0.jpg

Gének szintézisét, DNS-szálakat a jelenlegi gyártásnál tízszer gyorsabban, egy éjszaka leforgása alatt képesek létrehozni. A módszer a 3D nyomtatókhoz hasonló DNS-printert eredményezhet. Egy ilyen printer nemcsak gyorsasága miatt lehet hasznos, hanem azért is, mert különféle új ötletek tesztelhetők vele, és a tesztekkel hamarabb végeznek, plusz a többi additív eljáráshoz hasonlóan nagyobb szabadságot is ad.

A „DNS-printer” DNS-szintetizáló enzimen és az immunrendszer sejtjeiben található TdT-n (Terminális Deoxynukleotidyl-Transzferáz) alapul. Utóbbi másolásához nincs szükség meglévő DNS-sablonra. A génekhez véletlenszerűen ad hozzá nukleotidokat, amelyekkel az immunrendszer számára használható antitestek képződnek. Mind a négy nukleotiddal jól működik, nincsenek káros mellékhatásai, percenként 200 bázispárral növeli a DNS-t.

Az első tesztek sikeresek voltak, az új és gyorsabb technika minden lépésben nagyjából olyan pontosnak bizonyult, mint a régi, és ez csak a kezdet.

A szintetikus biológia fejlődésében is fontos lépésnek tűnő módszerrel több tudományterületen gyorsíthatók fel a fejlesztések, biomérnökök könnyebben találhatnak ki gyártóeljárásokat.

Címkék: szintetikus biológia DNS DNS nyomtatás bioprinting bioprinter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8914068401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása