HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Orvostudomány: a 3D nyomtatás az oltás jövője

ferenck 2017.12.28. 08:30

Az egészségügyben gyorsan terjed a 3D nyomtatótechnológia, egyik területén viszont csak mostanában kezdi éreztetni hatását: kutatócsoportok ugyan világszerte dolgoznak a 3DP alkalmazási módjain az oltásban, oltóanyagok szervezetbe juttatásánál, ám egyelőre inkább kísérletekről beszélhetünk, s nem áttörésről.

A Berkeley Kalifornia Egyetemen például a páciensek saját oltását biztosító nyomtatott eszközön dolgoznak, az MIT-n egyetlen oltással beültethető mikroméretű szerkezetet printelnek, amely aztán meghatározott időszakon át „adagolja” a gyógyszereket.

3dnyomtatas_oltas.jpg

Ezek és más hasonló projektek a „3D nyomtatott oltás” ígéretes jövőjére engednek következtetni. Csakhogy az egészségügyi rendszernek alkalmazkodnia kellene a terület gyors fejlődéséhez. Az oltóanyaggyártás egyrészt a felhasznált nyersanyagok, mikroorganizmusok, másrészt a gyártási idő 70 százalékát kitevő minőségellenőrzés miatt hosszú és bonyolult folyamat. A szabályozást le kellene egyszerűsíteni, és harmonizálni sem ártana az országok között, mert máskülönben a nehézkes adminisztráció lassítja a szakterületi innovációt, amit inkább alaposan fel kellene gyorsítani.

Bilbaóban nemrég tartottak konferenciát az oltás fejlődéséről, és nem meglepő módon egyik kulcstémaként többen kiemelték a 3D nyomtatás szerepét, a technológiában rejlő lehetőségeket, például gyógyszerek hatékonyabb beadását, személyre szabott oltásokat stb.

3dnyomtatas_oltas0.jpg

A világ egyik vezető gyógyszeripari csoportja, a Sanofi farmakológusa, Pedro Alsina szerint 3D nyomtatással az oltások a páciens genetikai jellemzőinek megfelelően alakíthatók ki. Hamarosan belső szerkezetük is printelhető lesz, és az anyagot vagy kívülről, a bőrön keresztül, vagy szájon át tabletta formájában, esetleg gyümölcsökbe, zöldségekbe keverve sajátmagunk juttatjuk a szervezetbe. Az injekciótű melletti más alternatívák nehezen megközelíthető területeken is könnyítenek az egészségügyi dolgozók munkáján.

Hatékonyabb oltóanyagok fejlesztését szintén megvitatták. Olyan betegségeket emeltek ki, mint például az influenza, és azt is, hogy ne kelljen évente kitalálni rá valamit. Az orvostudomány azonban nemcsak fertőzések elleni oltásokra, hanem daganatos és anyagcserével kapcsolatos megbetegedésekre is dolgoz ki nyomtatott megoldásokat.

Címkék: orvosi gyógyszeripar innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2913525519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása