HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott koponyaprotézist ültettek egy betegbe Salzburgban

ferenck 2023.04.17. 08:00

Az egészségügy a 3D nyomtatás egyik legismertebb és leglátványosabb alkalmazási területe. Művégtagoktól beültetésekig, sebészi beavatkozások előkészítésétől állatok megmentéséig, egyénre szabott gyógyszer-tervektől a bioprintingig, szövetekig, a medicina számos területén élnek a technológia adta lehetőségekkel.

Az évek alatt egyértelművé vált, hogy a 3DP javít az életminőségen. Legújabb példája a Salzburgi Egyetemi Kórház úttörő műtéte, melynek során, Európában először, sebészek sikeresen ültettek az ötvenöt éves páciens fejébe 3D nyomtatással készült koponyaprotézist. A technológia klinikai alkalmazásában a kórház a kontinens vezető egészségügyi intézményei közé tartozik.

3dnyomtatas_koponya.jpg

Az illető a craniosynostosisban szenvedett. A koponya jellegzetes elváltozása újszülötteknél akkor történik meg, ha egy vagy több varrata idő előtt túlszaporodik, a csontok túl hamar egyesülnek. Nem a csontnövés, hanem az agy egyéves korig tartó túl gyors növekedése okozza a szokatlan deformációt.

Az érintetteknél ez a koponyán belüli nyomás növekedéséhez, a növekedés miatt vaksághoz és szellemi fogyatékhoz vezethet. Az elváltozott koponya és látványa lelki stresszt szintén kivált. Az ilyen típusú és más kockázatos műtéteknél a 3D nyomtatás egyre fontosabb szerepet játszik, mind gyakrabban használják.

3dnyomtatas_koponya0.jpg

„Eleve azt terveztük, hogy a hiányzó nyakszirtet protézissel pótoljuk. Azonban észrevettük, hogy a fejbőr nagyon feszes, és alig nyúlik” – nyilatkozta a kórház arc- és szájsebészeti klinikáját vezető Alexander Gaggle professzor.

Emiatt a műtét előtt műanyag gömböt ültettek a beteg fejbőre alá. A kezelés során sóoldatot tettek a gömbbe, hogy az óhajtott printelt protézissel azonos méretű legyen.

3D nyomtatással készült protézissel a klinikán még nem végeztek beültetéses műtétet, és még a nyomatot is helyben készítették. A számítógépes modell kidolgozásánál CT-képeket használtak sablonokként, a szkenner sokat segített a pontos kialakításban, különböző tömörségű szövetek vizualizálásában. A nyomtatáshoz az egészségügyi szabványoknak megfelelő, steril folyamatot garantáló Kumovis R1 gépet és PEEK (poliéter-éter-keton) anyagot használtak. A nyomat tíz óra alatt készült el.

Hat héttel az operáció után a páciens elégedetten nyilatkozott. A sebek nagyjából begyógyultak, és egyáltalán nem érzi úgy, mintha implantátum lenne a fejében. Élete álma valósult meg – mondta.

Címkék: orvosi implantátum innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6418102676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása