HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D technológiák segítenek a városi infrastruktúra fenntartásában

ferenck 2017.12.19. 08:30

Egyre komolyabb kihívás nagyvárosi infrastruktúrák eredményes kezelése, rengeteg idő, erőforrás és nem utolsósorban anyagiak kellenek hozzá. Minél gyorsabban észlelünk egy problémát, annál könnyebb kezelni. Csakhogy városok esetében nem egy, hanem általában több is adódik.

A 3D technológiák ezen a területen szintén hasznosíthatók, sőt, megkönnyítik az érintettek munkáját – derül ki egy orosz, kínai és indiai kutatók által kivitelezett díjnyertes projektből. A Szentpétervári Nagy Péter Műszaki Egyetem, a Kelet-kínai Egyetem és az Indiai Roorkee Technológiai Intézet közös munkáját a BRICS – Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika – nemzetközi tudományos konzorcium tudomány/technológia/innováció (STI) versenyét nyerte meg.

3dnyomtatas_urbaninfrastructure.jpg

A verseny a BRICS 2015-ben kidolgozott STI keretprogramjának részeként az érintett országok együttműködését támogatja és ösztönzi különféle területeken (energiahatékony gazdálkodás, új anyagok és nanoanyagok, fenntartható mezőgazdaság stb.).  

A kutatók különleges szoftvert fejlesztenek, amely szkennelés és fényképezés összekombinálásával részletes 3D modelleket készít városi infrastruktúrákról. A szoftver a lézerszkennelés nyers adatait feldolgozva hoz létre pontfelhőket, majd képeket vetítenek ki belőlük, és azokat egybedolgozzák a fényképes adatokkal. Az integrációval jelentősen javítanak a pontfelhők minőségén.

3dnyomtatas_urbaninfrastructure0.jpg

A technikával az összes 3D adat megjeleníthető a képernyőn, és a feldolgozás is gyorsabb. Az objektumok méretarányosak, a képek pontosak. A 3D szkenneléssel gyűjtött adatok jelentős részét egyébként a szentpétervári felsőoktatási intézmény Szuperszámítógép Központjában dolgozzák fel.

Mivel a szoftver felismeri a tárgyak egyedi jegyeit, textúrájukat, változásaikat, sokat segíthet például utak megfelelő monitorozásában, karbantartásában, javításában, vagy a kulturális és történeti örökség részét képező objektumok megőrzésében – vélik a fejlesztők. Az érintettek fizikai jelenlét és vizsgálat nélkül is részletes képet kapnak szerkezetekről, tanulmányozhatják utak, hidak és épületek sérüléseit, milyen nyomokat hagynak rajtuk viharok, földmozgások stb.

A pontos 3D technológiának köszönhetően történelmi épületek digitális formában teljes egészükben megőrizhetők, múzeumok számára vagy oktatási céllal kinyomtathatók.

Címkék: szoftver Kína India 3D szkennelés műemlék-védelem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9413507875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása