HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

90 nyomtatott részből állíthatunk össze egy humanoid robotot

ferenck 2017.10.30. 08:30

Különleges masinával rukkolt elő a pennsylvaniai Choitek robotika startup: a 90 nyomtatott részből álló gépet magunk is elkészíthetjük. John Choi cégalapító azonban figyelmeztet: haladó projektről van szó, nem árt, ha rendelkezünk 3DP tapasztalattal, hónapokig eltart, ráadásul kb. 2500 dollárba kerül.

Oktatási célokra ideális, felkeltheti a STEM (tudomány, technológia, mérnöki diszciplínák, matematika) iránti érdeklődést. Iskolákban kifejezetten hasznos lehet többcsoportos foglalkozásokhoz – az egyik csoport a lábakat, a másik a testet, a harmadik a karokat építi. A kivitelezésben tízrészes, igen alapos használati utasítás segít, lépésről lépésre megtanulhatjuk belőle, mit és hogyan tegyünk.

3dnyomtatas_humanoid.jpg

A robot külső része kb. 300 óra nyomtatással készül el, és mintegy 5 kiló nyomtatószál kell hozzá (persze csak akkor, ha semennyi nem vész kárba). A fejet a legegyszerűbb kivitelezni: a nyomtatott tartóba csúsztatunk egy 5,5 colos androidos telefont vagy iPhone-t. A szoftver egyelőre nincs kész, work-in-progress. A fejlesztő elmondása szerint, egy ideig még eltart a munka.  

A Carnegie Mellon Egyetemen számítástudományt tanuló Choi eleve inspirációs céllal dolgozta ki az ASPIR (Autonomous Support and Positive Inspiration Robot) névre hallgató kb. 1,3 méter magas humanoidot. A gép 3D nyomtatás, nyílt forrású elektronika és programozás különleges keveréke. Mivel a robotika különféle szakterületek kombinációja, a kreatív fantáziát beindító ideális oktatási terep. ASPR egyelőre inkább prototípus, sőt, talán mindig is az marad, ami azért izgalmas, mert állandóan tökéletesíthető, bármikor akad rajta módosítható rész, és a robotika fejlődésével párhuzamosan, a legújabb eredményekre reagálva alakítható át.

3dnyomtatas_humanoid0.jpg

ASPR Choi korábbi Halley Ambassador Robot 001 projektjének „spirituális utóda.” A lézervágással készült 80 centis gép bemutatóin döbbent rá, hogy a humanoidok érzelmi reakciókat váltanak ki a nézőkből. Azt is megállapította, hogy a sok eladó humanoid két csoportra osztható: az egyikbe a hozzáférhető árú, maximum 60 centis játékrobotok tartoznak, amelyeket hobbisták vesznek meg. A másik csoport sokkal nagyobb – életnagyságú –, kutatási célokat szolgáló, sportautó-árkategóriájú gépek.

3dnyomtatas_humanoid1.jpg

„A két világ legjavának egyesítésével akartunk megfizethető és teljes méretű humanoidokat kínálni” – magyarázza Choi.

Címkék: oktatás csináld magad robot Instructables

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7113115712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása