HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Helyettesíthetik-e 3D szkennerek a CT- és az MRI-vizsgálatokat?

ferenck 2017.09.07. 08:30

Az orvosi gyakorlatban CT/MRI szkenek alapján készítik a beültetéseket (implantátumokat). A CT vagy számítógépes tomográfia a hagyományos Röntgen-átvilágítási technika folytatása, a felvételeken a tárgy képzelt szeletekre bontva látható. Az MRI a mágneses rezonancián alapuló képalkotás a CT-nél jobb kontrasztfelbontást ad lágyabb szöveteknél. E megoldások alternatívája lehet a 3D szkenneres képkészítés.

A 3DP fejlődésével és terjedésével a technológia a beteg-specifikus implantátumok elkészítésének egyik hatékony módszerévé vált. CT/MRI szkennel és röntgensugarakkal készült képeket használnak hozzájuk, aminél egy friss kínai kutatás alapján jobbak és könnyebben CAD modellező szoftverre importálhatók a 3D szkenneres képalkotással létrehozott anyagok. A beszámolóban a kézi 3D szkennerrel (Einscan Pro) készült képekből történő csontnyomtatást mutatják be.

3dnyomtatas_szkenner0_1.jpg

A Délkeleti Egyetem, Nanjingi Orvosi Egyetem és két másik nanjingi felsőoktatási intézmény kutatói alkotta multidiszciplináris csoport kivizsgálta a csontok, porcok sérülésének három jellegzetes problémáját: méretesebb csontoknál gyakran hiányoznak egyes részek vagy le kell vágni őket, a combcsont végén lévő zúzódások, törések formája túl szabálytalan, a könyökben lévő porc elváltozik.

Az esetekről digitális modelleket készítettek. A minél pontosabb eredményért a szkennert állványra tették, hogy ne mozogjon adatgyűjtés közben.

3dnyomtatas_szkenner1.jpg

Az Einscannal létrehozott pontfelhőt (point-cloud) közvetlenül CAD-szoftverre importálták, és az adatokat összerakva dolgoztak ki modellt a csontokban lévő üres részeket kitöltő szűrökhöz. A szakaszokat hidrogéllel illesztették a kapcsolódó csontrészekhez. A nyomtatott hidrogéldarabokat ismét leszkennelték, majd egészséges modellekkel hasonlították össze.

Az összehasonlításból kiderült, hogy a csont, porc sérülései 3D bionyomtatással tökéletesen helyrehozható. A módszerről azonban azt is leírták, hogy testen belüli törött csontok esetében sokkal komplikáltabb alkalmazni, de a tanulmány ennek ellenére kiemeli, hogy mennyire ígéretes az egymáshoz kapcsolódó két technológia, a 3D szkennelés és a 3DP együttes alkalmazása. A csontváz-rendszer nyílt sérüléseinek, sebesüléseinek kezelésére kitalált új módszer egyes speciális esetekben már a közeljövőben eredményesebb lehet a hagyományosabb megközelítéseknél.

Címkék: orvosi implantátumok Kína bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6712806170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása